Donetski paraad – sõjakuritegu või mitte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terroristid sundisid vangistatud Ukraina valitsusvägede sõdureid marssima Donetski kesklinnas.
Terroristid sundisid vangistatud Ukraina valitsusvägede sõdureid marssima Donetski kesklinnas. Foto: SCANPIX

Donetski terroristide poolt vangi võetud sõdurite marss läbi linna kesktänava oli šokeeriv, kuid rahvusvahelise õiguse ekspertide sõnul pole selle klassifitseerimine sõjakuriteona nii selge.

Mitmed inimõigusaktivistid kutsusid eilset «paraadi» selgeks Genfi konventsiooni rikkumiseks, kuid tegelikkuses seisneb olukorra hägusus Ukraina konflikti olemuse määratluses.

Los Angelese Loyola õigusinstituudi teaduri David Glazieri sõnul on rikkumise hindamiseks vaja määratleda, kas Ukrainas on tegu kodusõja või rahvusvahelise konfliktiga. Kodusõja puhul keelab konventsioon sõjavangide inimväärikuse rikkumise, rahvusvahelise konflikti puhul on piir veel madalam – keelatud on ka sõjavangide mõnitamine ja avalikkusele eksponeerimine. Glazieri sõnul toimus eile vangide mõnitamine ja eksponeerimine kindlasti.

Kui tegu on aga kodusõjaga, pole Glazieri sõnul kindel, kas eilne sündmus konventsiooni rikub. Genfi konventsiooni kaitsja Rahvusvaheline Punase Risti Komitee on öelnud, et Ukrainas on tegu kodusõjaga. Kiiev ja lääneriigid on aga väitnud, et Venemaa sekkumise tõttu on tegu rahvusvahelise konfliktiga.

Lisaks ei kuulu vangide eksponeerimine konventsiooni rängemate rikkumiste hulka, mistõttu ei pruugi sellest Rahvusvahelises Kriminaalkohtus piisata. Samuti pole ei Venemaa ega Ukraina kriminaalkohtu liikmed, mistõttu kohtu jurisdiktsioon neile ei laiene. Küll on Kiiev lubanud kohtul menetleda Euromaidani sündmuste perioodi.

Inimõigusteorganisatsioon Human Rights Watchi Moskva büroo esindaja Tanja Lokšina sõnul polnud paraad ainult jälestusttekitav, vaid ka selge rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumine.

Teise maailmasõja järel mõisteti Natsi-Saksamaa kindralleitnant Kurt Mälzer sarnase paraadi korraldamise eest süüdi. Donetski paraad võttis omale eeskujuks aga Nõukogude Liidu, kes 1944. aastal lasi saksa sõjavangidel Moskva tänavail marssida. Sarnaselt eilsele pesti ka toona vangide järel demonstratiivselt tänavad puhtaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles