Kiiev: Venemaa avab Ukraina kaguosas uut rinnet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emotsionaalne venemeelne mees Donetskis eilsel "paraadil", kus mõnitati vangi võetud sõdureid ja näidati kahjustada saanud Ukraina sõjatehnikat.
Emotsionaalne venemeelne mees Donetskis eilsel "paraadil", kus mõnitati vangi võetud sõdureid ja näidati kahjustada saanud Ukraina sõjatehnikat. Foto: SCANPIX

Ukraina armee teatel on riigi kaguossa tunginud ja separatistideks maskeerunud Vene soomuskolonni eesmärk avada uus rinne. Seni on rängemad võitlused peetud oluliselt põhja pool.

«Täna hommikul püüdis Venemaa armee Donbassi separatistide maski taha varjudes avada Donetski oblasti lõunaosas uut sõjatandrit,» rääkis armee pressiesindaja Andri Lõssenko Reutersi teatel.

Mariupoli uudistelehe 0629 teatel soovitati naistel ja lastel Mariupolist ja Novoazovskist linnast lahkuda, kõiki võitlusvalmeid kodanikke kutsuti aga linnu kaitsma.

Riigi kaguosas Novoazovski lähistel peavad piirivalvurid lahingut Venemaalt sisse tunginud soomuskolonniga.

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu teadaandel tungis täna hommikul hommikul kell 5.20 10 tankist, kahest jalaväemasinast ning kahest veokist koosnenud kolonn Štšerbaki ja Novoazovski asulate lähistel Ukraina riigi territooriumile. Piirivalvurid asusid Vene vägedega võitlema ja kutsusid ka abiväge.

Suurem osa sissetungijaid peatati julgeolekunõukogu teatel Štšerbaki-Markine joonel ja valitsusväed said Novoazovski-Mariupoli maantee enda kontrolli alla. Lahingud aga jätkuvad. Mariupol oli vahepeal mõnda aega ka venemeelsete käes, ent juunis võtsid valitsusväed selle tagasi. Sõjaväe teatel on linn ka praegu jätkuvalt valitsusvägede käes.

Samas jätkub Novoazovski piirkonna tulistamine Venemaa territooriumilt. Markine asula lähistel käivad lahingud Ukraina vabatahtlike pataljonide ja sissetungijate vahel.

Varem teatas terroritõrje operatsiooni pressikeskus, et piirivalvurid peatasid soomuskolonni pealetungi Novoazovski lähistel. Kohalikud teatasid, et nägid linna lähistel tanke ja teisi soomustatud sõidukeid.

Kui suure väehulgaga Ukrainasse tungiti, eo ole kindel. Pataljoni Donbass komandör Semen Sementšenko teatas, et täna hommikul tungis Ukrainasse koguni 50 soomustatud sõidukit. Sõjalis-poliitiliste uuringute keskuse juht Dmõtro Tõmtšukil on andmeid Venemaalt tulnud 10 soomustransportööri, kahe tanki ja kahe Kamaz-veoki kohta.

Kui separatistid ja Vene väed saavutavad kontrolli Ukraina kagupiirkonna üle, oleks neil võimalus viia sealtkaudu abivägesid ja varustust endiselt Kremli-meelsete jõudude käes olevasse Donetskisse.

Pärastlõunal avaldatud andmete kohaselt hukkus viimase 24 tunni jooksul 4 Ukraina sõdurit ja vigastada sai 31.

Lahingud toimuvadki Ukrainas praegu eelkõige Vene-meelsete tugipunktideks saanud Donetski ja Luganski linnade ümbruses. Samuti süüdistab Ukraina Venemaad regulaarses valitsusvägede pommitamises piiri tagant.

Homme kohtuvad Venemaa ja Ukraina esindajad Valgevenes Minskis ja peaksid otsima võimalusi sõjasituatsiooni lõpetamiseks. Venemaa välisminister Sergei Lavrov ei välistanud, et seal võivad kohtuda omavahel ka Ukraina president Petro Porošenko ja Venemaa president Vladimir Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles