Anvelt: kogu linnas avalikku alkoholijoomist keelata ei saa

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne avalikult alkoholi juua lubavat seadust oli Tartu nimetanud Pirogovi mäe kohaks, kus seda siiski võis teha.
Enne avalikult alkoholi juua lubavat seadust oli Tartu nimetanud Pirogovi mäe kohaks, kus seda siiski võis teha. Foto: Lauri Kulpsoo

Kui hiljuti jõustunud korrakaitseseadus andis taas loa juua avalikus kohas alkoholi, siis Tallinn kavatseb selle pealinna tänavatel keelata. Justiitsminister Andres Anvelti kinnitusel pole see seaduse järgi võimalik.

Sel nädalal kavatseb Tallinna linnavalitsus heaks kiita määruse eelnõu, mis keelab avaliku alkoholitarbimise pea kogu Tallinna linnas.

Kuku raadio uuris justiitsminister Andres Anveltilt, kas kogu linnas tohib üldse avalikku joomist keelata. «Kui võtta 1. juulil jõustunud korrakaitseseadus, siis kogu linnas kui ühtsel territooriumil, juhul kui seda ei kuulutata näiteks bussipeatuseks või lasteaiaks, kindlasti seda teha ei ole võimalik,» kinnitas Anvelt.

Seaduses on kirjas, et alkoholi või muud «toidugruppi mitte kuuluvat joovet tekitavat ainet» ei või 1. juulist tarvitada üksnes ühissõidukipeatuses, sõitvas ühissõidukis, õppetöö ajal koolides ning lasteasutustes, noortelaagrites, tervishoiuasutustes ning hoolekandeasutustes. Samuti ei tohi alkoholi või joovet tekitavat ainet tarvitada lastele suunatud avalikul kogunemisel. Mujal ei tohi joomisega teisi häirida.

Anvelti sõnul on omavalitsustel õigus määrata need kohad, mis on seotud näiteks sporditegemisega või lastega, aga põhjendamatult ei saa kõikjal alkoholitarbimist keelata. Vastava märgukirja on justiitsministeerium ka kohalikele omavalitsustele saatnud.

«Üleminek nõukogude ajal kehtestatud keeldude süsteemilt on meie edasise demokraatia küsimus,» ütles Anvelt.

Ta rõhutas, et seaduse mõte on selles, et kui alkoholi tarbimine häirib kodanikku, siis on õigus sellest teavitada politseid. «Seadus ei anna õigust häirivale alkoholi tarbimisele, vastupidi häirivale alkoholi tarbimisele on võimalik reageerida palju karmimalt kui vanasti,» rääkis Anvelt Kuku raadio intervjuus.

Ka Pärnu on kesklinnas alkoholi tarbimise keelanud. Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ei arva, et Pärnu oleks kesklinnas avalikult alkoholi tarvitamise keelamisega seadusega vastuollu läinud.

Sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluv Anvelt ja tema erakonnakaaslasest sotsiaalminister Helmen Kütt kutsusid 16. septembriks sotsiaalministeeriumisse kokku ümarlaua, et arutada juulis jõustunud korrakaitseseaduse muudatuste mõju.

«Kuulame ära kõik pooled, omavalitsuste, korrakaitsjate, eri ametite ja huvigruppide esindajad. Las nad esitavad oma arvamuse ja siis hakkame edasi mõtlema, kas on tarvis midagi muuta või ootame veel mingisuguse aja. Kõigepealt tuleb inimesed ära kuulata, see on normaalne seadusandlik protsess. Vaatame, kas on tegelikkuses midagi muutunud või on kriitika vaid retoorika tasemel,» lausus Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles