Usbeki bürokraatia šokeeris Taani välisministrit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani välisminister Lene Espersen.
Taani välisminister Lene Espersen. Foto: SCANPIX

Taani välisminister Lene Espersen pahandas Usbekistaniga, kelle bürokraatia tõttu pidi ta Afganistani asemel Kasahstani lendama, kirjutab uudistevõrk AFP.


Esperseni viltuvedamised said alguse sellest, et ööl vastu tänast tulistasid Talibani mässulised Kabuli lennuväljale rakette. Seetõttu suunati Esperseni Kabuli konverentsile sõidutav lennuk ümber.

Usbekistan ei andnud Esperseni lennukile aga ülelennuluba, mistap erinevalt samuti rünnaku tõttu ümber suunatud Rootsi välisministrist Carl Bildtist ja ÜRO peasekretärist Ban Ki Moonist, kes jõudsid ikkagi Afganistani Bagrami sõjaväebaasi lennuväljale ja lendasid sealt kopteriga Kabuli, viis Taani välisministri tee ta Kasahstani.

«Ma olen sügavalt šokeeritud,» ütles Espersen intervjuus kodumaa telekanalile TV2. «Nad jätsid meid tundideks loata ootama väga lühikeseks lennuks Usbekistanist Kabuli konverentsile sõjast laastatud maal.»

Minister, kes peaks veel täna kodumaale tagasi jõudma, nahutas teleintervjuus usbekkide ülemäärast bürokraatiat ja sealsete võimude suhtumist. Taani on juhtunu kohta selgitust nõutanud ka juba Usbekistani Kopenhaageni saatkonnalt.

Esperseni päevakavas olid kohtumine USA kolleegi Hillary Clintoni ning Suurbritannia ja Pakistani kolleegide William Hague’i ja Shah Mehmood Qureshiga.

Lihavõtete ajal jättis Usbekistan ülelennuloa andmata lennukile, mis pidanuks viima Taani sõdurid kodumaale pühadepuhkusele.

Lisaks suurele tsiviilpanusele on Taani üks neid väheseid riike, kes sõdib keerukama julgeolekuolukorraga Lõuna-Afganistanis. Sarnaselt eestlastele teenivad ka taanlased Briti väejuhatuse all Helmandis.

Nad on seal oma rahvaarvu kohta enim sõdureid kaotanud riik. Afganistanis on langenud 33 taanlast, viimati sai nende sõdureid surma möödunud kuul. 1. juunil langes seal esimene Taani naissõdur – 22-aastane konstabel Sophia Bruun. 13. juunil sai surma 33-aastane flyveroverkonstabel Martin Kristiansen. Mõlema elu nõudis mässuliste pommi plahvatus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles