Ihukaitsjad ei oleks saanud Evelin Ilvest tagasi hoida

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihukaitsja hoiab presidendipaaril laulupeo ajal silma peal.
Ihukaitsja hoiab presidendipaaril laulupeo ajal silma peal. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Presidendipaari turvamehed ei saa takistada presidendi abikaasat riigi mainet kahjustamast, selgitab Jaanus Rahumägi, kes koolitas presidendi ihukaitsjaid vabariigi algusaastatel.

Rahumägi, kes on ka endine riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees, lisab, et kõik seadused, mis puudutavad presidendi institutsiooni kaitset ja julgeolekut, räägivad vaid väljast tulevast ohust.

«See, mis toimub presidendi perekonna sees, ei ole mingil moel politsei ülesanne,» viitab Rahumägi eelmisel nädalal avalikustatud juhtumile, kus presidendi abikaasa Evelin Ilves avalikus kohas, tantsuplatsil, võõrast suudles.

Isegi kui on oht mainele?

Eesti Vabariigi politsei kaitse ei ole loodud presidendi perekonna siseelu kantseldama. See on olnud valik läbi Eesti Vabariigi kodanike valitud institutsioonide, et meil on selline presidendipaar. Antud juhul ei saa ka presidendile midagi ette heita. Pärast seda, kui meil oli probleeme president [Arnold] Rüütli [laste]lastega, kes pidasid väidetavalt pidusid presidendipalees, tõhustati oluliselt presidendi mainega seonduvaid erinevaid protseduure.

Nagu näiteks?

Näiteks antud juhul, kui ihukaitsjale on teada mingid sellised asjaolud, mis võivad kahjustada Eesti Vabariigi presidendi institutsiooni, presidendi ja Eesti riigi mainet tervikuna, rääkimata Eesti naiste üldisest alandamisest, siis tegelikult on politseil ainus võimalus anda maine, au ja väärikuse kaotamist tekitavatest olukordadest presidendile või presidendi kantseleile teada.

Kas samal ajal?

Ei, üldsegi mitte. Leitakse mingi delikaatne võimalus. Me oleme võtnud vastu riigikogus seaduse, mis annab ka presidendi abikaasale võimaluse kasutada erinevaid fonde, et olla väärikas Eesti riigi presidendi abikaasa erinevatel vastuvõttudel. Selles olukorras, kus oleme seadustes teinud kõik endast oleneva, et presidentuur kui selline oleks väärikas, ei ole võimalik politseile mitte midagi ette heita. Politsei ei saa sekkuda mingisugustesse personaalsetesse olukordadesse. Seda enam, et tegemist ei ole kuriteoga. Kõik küsimused tuleb siin esitada presidendi abikaasale. See on väga kahetsusväärne lugu.

Kas ihukaitsjad andsid presidendile juhtumist teada?

Ei tea ja sellel ei ole ka mingit tähtsust. Kahju on juba tekitatud. Ma arvan, et Eesti Vabariigi president tuleb sellest täiesti väärikalt välja, ma üldse ei kahtle selles. Kellegi asi ei ole nende isikliku elu tahke siin lahata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles