Paet: Venemaa agressioon Ukraina vastu ei ole lokaalne konflikt

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet kohtus täna Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimehe senaator Robert Menendeziga.
Välisminister Urmas Paet kohtus täna Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimehe senaator Robert Menendeziga. Foto: Välisministeerium

Tallinnas toimunud kohtumisel Ameerika Ühendriikide Senati välisasjade komitee esimehe senaator Robert Menendeziga ütles välisminister Urmas Paet, et Venemaa agressioon Ukraina vastu ei ole lokaalne konflikt, vaid rikutud on Euroopa julgeoleku olulisi põhimõtteid, mis on kirjas nii Helsingi lõppaktis kui ka NATO-Venemaa suhete alusaktis.

«Venemaa käitumine – jõu kasutamine, Krimmi annekteerimine, separatistide aktiivne toetamine - on oluliselt muutnud Euroopa julgeolekusituatsiooni ning sellel on pikaajaline negatiivne mõju,» lausus Paet.

Eesti soovib Paeti sõnul edasisi pikaajalisi meetmeid NATO liitlaste kohalolekuks siinses regioonis, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja. «Peame oluliseks käsitleda Walesi tippkohtumisel NATO liitlaste kohaloleku senisest tugevamaks muutmist nii maal, õhus kui merel,» märkis välisminister.

Rääkides kahepoolsetest suhetest väljendas välisminister Paet heameelt tiheda ja tõhusa küberkoostöö üle Ameerika Ühendriikidega. Näiteks tõi minister välja, et Eesti korraldab oktoobris Tallinnas kõrgetasemelise Põhjamaade ja Balti riikide ning Ameerika Ühendriikide küberkohtumise, mis annab võimaluse küberjulgeolekualase dialoogi edendamiseks ja kogemuste jagamiseks.

«Eesti ja USA kahepoolse küberkoostöö süvendamiseks näeme koostöösuunana küber-alase võimekuse tõstmise projektide elluviimist kolmandates riikides,» lausus Eesti välisminister ja väljendas heameelt, et küberkaitse on jätkuvalt ka üks NATO prioriteet.

Samuti on Paeti sõnul olnud edukas Eesti koostöö Ameerika Ühendriikidega demokraatia edendamisel ja idapartnerlusriikidele suunatud projektide rakendamisel Gruusias, Moldovas ja Valgevenes. «Ühiselt oleme toetanud e-teenuste arendamist, ettevõtlusõpet ning sotsiaalvaldkonda neis riikides,» lausus Paet.

Välisministri kinnitusel edeneb hästi 2012. aastal Eesti ja USA välisministri algatatud uute demokraatiate ja nende liidrite nõustamisprojekt LEND.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles