USA mõttekoda: Obama visiit Eestisse toimub õigel ajal

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA mõttekoja The Heritage Foundation’i sõnul leiab Ühendriikide presidendi Barack Obama visiit Eestisse aset õigel ajal ning saadab Balti riikidele tähtsa signaali.

«Kuni viimase aja sündmusteni Ukrainas ei pööranud Obama administratsioon Balti regiooni tähtsusele ega Venemaa ohule suurt tähelepanu. Visiit saadab aga tähtsa signaali selles regioonis paiknevatele sõpradele ja vaenlastele, et USA võtab tõsiselt Balti riikide julgeolekut ja kohustusi NATO ees,» teatas The Heritage Foundation (THF).

Mõttekoja hinnangul peaks USA kasutama Obama visiidiga võimalust ning käima välja konkreetseid samme, et suurendada julgeolekut NATOsse kuuluvates Kesk- ja Ida-Euroopa riikides.

THF kirjutas, et Balti riigid on küll väiksed, kuid panustavad NATOsse palju. «Eesti on piirkondlik liider kaitsepoliitikas ja kuulub praegu nelja riigi hulka, mille kaitsekulutused moodustavad kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.»

Mõttekoda soovitab USAl tihendada koostööd Balti riikidega ning THFi sõnul peaks Obama kinnitama, et NATO on pühendunud kollektiivsele julgeolekule.

Samuti jagas THF soovitusi Obamale Eesti visiidiks:

  • Obama peaks pidama suursuguse kõne Tallinnas, millega avaldab toetust Balti riikidele.
  • USA president peaks teatama NATO püsivast kohalolust Ida-Euroopas.
  • President peaks tegema lühikese visiidi Soome, sest head suhted Põhjamaadega viivad paremate suheteni Balti riikidega.
  • Obama peaks Balti riikidega parandama koostööd küberkaitsevaldkonnas.

USA peaks jätkama panustamist Balti õhuturbemissiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles