Porošenko: kohtumine Putiniga oli äärmiselt raske ja keeruline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin, kohtumist vahendanud Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Ukraina president Petro Porošenko eile Minskis.
Vene president Vladimir Putin, kohtumist vahendanud Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Ukraina president Petro Porošenko eile Minskis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ütles eile pärast Minskis aset leidnud kahepoolseid kõnelusi Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, et kohtumine oli äärmiselt raske. Putin aga sõnas, et vaherahu poole püüdlemine on Ukraina asi.

Porošenko kirjeldas umbes kahetunnist kohtumist äärmiselt raske ja keerulisena.

Porošenko rõhutas, et mõlemad pooled peavad tõeliselt pühenduma vägivalla lõpetamisele ja lisas, et et ettevalmistamisel on teekaart vaherahu sõlmimiseks mässulistega ja seda üritatakse saavutada võimalikult pea.

Putin ütles pärast kohtumist, et vaherahu poole püüdlemine on Ukraina asi, kuid Venemaa saab abistada läbirääkimistel. Venemaa president rõhutas, et kavatseb teha kõik endast oleneva rahu saavutamiseks.

Porošenko kirjeldas umbes kahetunnist kohtumist äärmiselt raske ja keerulisena.

Ukraina president kirjutas ööl vastu tänast oma Facebooki kontol siiski lootusrikkalt, et kõik osapooled toetasid Kiievi ettepanekuid vägivalla lõpetamiseks riigi idaosas.

«Ettevalmistamisel olev Ukraina rahustrateegia leidis eranditeta toetust kõigi liidrite seas, kes Minski kohtumisel osalesid,» edastas Porošenko.

Putin kinnitas hiljem, et Porošenkoga vesteldi ka Venemaa gaasitarnetest ja -lepingutest Ukrainaga, mille muutsid ebakindlaks kehtestatud sanktsioonid.

Minskis leiab aset Tolliliidu ja Ukraina tippkohtumine. Venemaa, Valgevene ja Kasahstani presidendid alustasid kohtumist Porošenkoga Euroopa Liidu liidrite osalusel.

Porošenko ütles varem päeval , et tema arvates on Minskis toimuvad kõnelused Putini ja Euroopa Liidu kõrgete ametnikega Euroopa tuleviku otsustamisel üliolulised.

«Minski kohtumisel otsustatakse Euroopa ja maailma tulevik, nii näen seda mina,» ütles Porošenko pärast Putiniga kätlemist.

Ukraina Donetski oblasti lõunaosas Venemaa piiri lähedal, kus Kiiev süüdistab Moskvat «uue rinde» avamise katses, puhkesid teisipäeval taas kokkupõrked. AFP ajakirjanikud nägid tihedat suitsupilve piirist 12 kilomeetri kaugusel Novoazovski lähedal, elanikud põgenevad miinipildujarünnakute eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles