Rasmussen: Ida-Euroopasse tulevad uued NATO baasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO kavatseb Ukraina kriisi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini käikude tõttu luua Ida-Euroopasse uued baasid, teatas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Saksamaa oli varem teatanud, et uusi baase ei looda, kuna see on vastuolus NATO-Venemaa 1997. aastal sõlmitud leppega.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen sõnas Briti väljaande Guardian teatel, et allianss saab järgmisel nädalal Cardiffis toimuval tippkohtumisel üle NATO-sisestest eriarvamustest ja lepib kokku uute vägede paigutamisse Vene piiri äärde.

«Kiire abi andmiseks on vaja luua vastuvõtvas riigis teatavaid rajatisi. See hõlmab varustuse eelnevat kohaletoomist ning infrastruktuuri, baaside ja peakorterite ettevalmistamist. Kõige tähtsam on see, et tulevikus on NATO kohalolek idas nähtavam,» sõnas Rasmussen.  

1997. aasta NATO-Vene leping lõpetas kahe osapoole vahelise rivaliteedi. Moskva rõhutab, et selle dokumendi põhjal lubas lääs mitte luua baase endistesse idabloki riikidesse.

Eriti just Poola on üritanud Ukraina kriisi puhkemisest saadik oma territooriumile saada NATO alalisi baase. NATO alaliste baaside loomine Ida-Euroopasse tekitab vastuolusid ka allianssi sees. Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania on selle vastu, kuid USA ja Suurbritannia pool. Saksamaa kõõlub ühe NATO ametniku sõnul aia peal, kartes Venemaad provotseerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles