Hea tava kaitseb väikekoolide õpetajaid ületöötamise eest

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajad teevad tihti klassijuhatamise ja tundide ettevalmistamisega ületunde.
Õpetajad teevad tihti klassijuhatamise ja tundide ettevalmistamisega ületunde. Foto: SCANPIX

Erinevad haridusega seotud liidud ja haridus- ja teadusministeerium kirjutavad ülehomme alla hea tava leppele, et miinimumpalgaga õpetajaid ületöötamise eest kaitsta.

Septembrist kehtima hakanud määruse järgi on õpetajate üldtööajaks 35 tundi nädalas – mida õpetaja selle aja sees tegema peab, enam täpsustatud ei ole.

Tihti ei arvesta koolijuhid tööga, mida õpetajad tundide ettevalmistamiseks tegema peavad ja ka näiteks klassijuhatamisega.

Selle vastu hea tava lepe, millele reedel alla kirjutatakse, võidelda püütaksegi.

Eesti Haridustöötajate Liidu juhi Reemo Voltri sõnul teevad eriti just väiksemate koolide õpetajad tihti ületööd.

«Hea tava oleks see, et miinimumtasu eest ei peaks õpetaja klassi ees tunde andma rohkem kui 24 tundi. Klassijuhatamist tuleks ikka väärtustada ja tasustada, mitte arvata miinimumtasu sisse nii tunnid kui klassijuhatamine,» ütles Voltri.

Hea Tava Kokkulepe näeb ette, et miinimumtasu eest õpetaja töötaks maksimaalselt 24 tundi.

Juriidiliselt seda kohustust siiski ei ole. Kes sellest üle astuvad, neid saab pärast kokkulepet Voltri sõnul vaid korrale kutsuda.

«Miks õpetajaid kiusatakse? Kas meil on neid siis nii palju üle või?» küsib ta viidates paljudele juhtumitele, mis liiduni jõudnud on.

Samas on oht, et need õpetajad, kes ülekoormuse üle kurdavad, võidakse lihtsalt asendada.

Sel aastal on õpetajate miinimumpalk 800 eurot. Keskmine munitsipaalkooli õpetajate brutopalk aga 980 eurot kuus.

Ülehomme allkirjastavad hea tava lepingu Haridus- ja Teadusministeerium ja erinevad haridustööga seotud liidud nagu Eesti Maaomavalitsuste Liit, Eesti Linnade Liit, Eesti Koolijuhtide Ühendus ja Eesti Haridustöötajate Liit.

Eesti Haridustöötajate Liitu kuulub üle poole Eesti õpetajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles