Mihkelson: peame saavutama julgeoleku tugevdamiseks liitlasvägede püsiva kohaloleku

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjon ja riigikaitsekomisjon kohtusid kolmapäeval Stenbocki majas peaminister Taavi Rõivasega, et arutada NATO Walesi tippkohtumise eel Eesti seisukohti ning väliskomisjoni esimehe sõnul on selleks peamiselt liitlasvägede püsiva kohaloleku saavutamine.

«Ühine arusaam kõigi poliitiliste jõudude vahel Eestis on olemas, et me peame saavutama oma julgeoleku tugevdamiseks liitlasvägede püsiva kohaloleku. Venemaal ei tohi tekkida mitte ühtegi tunnet, et nad saavad meie enda ehk NATO vähimalegi nõrkusele midagi üles ehitada,» ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson Venemaa heidutuse teemal.

Kohtumistel tõdeti ühiselt, et NATO liitlaste kohalolek Eestis on praeguses julgeolekuolukorras väga vajalik. Peaminister kinnitas, et Walesi tippkohtumisel on Eesti jaoks kõige olulisem teema heidutushoiaku ning kollektiivkaitse tugevdamine NATO idatiival. «NATO peab jätkama aprillis heakskiidetud tegevuste elluviimist, kuid lisaks sellele peab NATO kohandama oma üldist sõjalist heidutushoiakut vastavalt uuele Euroopa julgeolekuolukorrale,» ütles Rõivas. Peaminister kinnitas, et töö käib valitsuses – nii peaministri, kaitseministri kui välisministri tasemel – viimastel kuudel aktiivselt ning jätkub pärast tippkohtumist.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul on olemas poliitiline konsensus, et Eesti leiab liitlaste abil sõjalise kohalolu suurendamiseks täiendava raha väljaspool riigikaitsekulutuste kahe protsendi taset sisemajanduse kogutoodangust.

«Seejuures on väga tervitatavad ka värsked uudised Soome ja Rootsi valmisolekust võtta vastu NATO üksusi oma riigis, sellised kokkulepped peaks kaitseministrite sõnul sõlmitama Walesis,» ütles Raidma.

NATO tippkohtumine Walesis toimub 4.-5. septembril. Walesi tippkohtumise delegatsiooni juhib peaminister Taavi Rõivas, lisaks osalevad välisminister Urmas Paet, kaitseminister Sven Mikser ning kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Lätist ja Leedust osalevad presidendid. Walesi tippkohtumine jääb viimaseks praegusele NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile, järgmine peasekretär on Norra endine peaminister Jens Stoltenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles