Valitsus kinnitas Lääne-Saare valla loomise

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarma vald.
Kaarma vald. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemise ja selle tulemusel 7200 elanikuga Lääne-Saare valla loomine.

Valdade esialgne ettepanek oli anda ühendvallale nimeks Saaremaa vald. Pärast valitsuses tekkinud vastuseisu sellele nimele saatsid Lümanda, Kärla ja Kaarma vallavanemad siseministrile ja peaministrile kirja, milles tegid ettepaneku anda ühendvalla nimeks Lääne-Saare vald.

Lääne-Saare valla moodustumisel eraldab valitsus ühisvallale ühinemistoetuseks umbes 535 000 eurot. Siseministeerium toetas ühinevaid valdasid juriidilise nõustamisega ühinemislepingu koostamisel.

Ühendvallas on kokku 114 küla, neli alevikku, kolm kooli ja kolm lasteaeda. Uue valla pindala on 807 km².

Kaarma, Kärla ja Lümanda vald on leidnud, et üheskoos moodustavad nad tugevama, võimekama, mõjukama ja jätkusuutlikuma omavalitsusüksuse. «Tunnustan seda, et need omavalitsused on esile seadnud piirkonna arengu ja jään ootama Saaremaa omavalitsuste edasiste ühinemisläbirääkimiste tulemusi,» ütles siseminister Hanno Pevkur.

Kaarma, Kärla ja Lümanda volikogud võtsid vastu otsuse valdade ühinemiseks ning kinnitasid ühinemislepingu koos lisadega 11. juunil. Viimati liitusid Saaremaal 1999. aastal Kaarma vald ja Kuressaare vald, kes moodustasid Kaarma valla. Pärast Lääne-Saare valla loomist on Saare maakonnas üks linn ja 13 valda.

Eestisse jääb muudatuse tulemusena 213 kohalikku omavalitsust. Lääne-Saare valla moodustamine ja Saare maakonna valdade loetelu muutmine jõustuvad Lääne-Saare vallavolikogu valimistulemuste väljakuulutamise päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles