USA: Vene väed on otseselt Ukraina konflikti sekkunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Kiievis Geoffrey Pyatt.
USA suursaadik Kiievis Geoffrey Pyatt. Foto: SCANPIX

Venemaa sekkub nüüd otseselt relvakonflikti Ida-Ukrainas, ütles täna USA suursaadik Kiievis.

«Üha enam Vene vägesid sekkub otseselt lahingutesse Ukraina territooriumil,» kirjutas oma Twitteri kontol saadik Geoffrey Pyatt. Tema sõnul on Venemaa lisaks osalemisele lahingutes saatnud mässulistele uusimaid õhutõrjesüsteeme, seal hulgas SA-22.

Saksa liidukantsler Angela Merkel nõudis eile Venemaalt selgitusi teadete kohta Vene vägede sisenemisest Ukraina idaossa.

USA andmeil on Venemaa saatnud naaberriigi territooriumile uued tanki- ja soomukikolonne ning juhib mässuliste vastupealetungi Luganski ja Donetski piirkonnas. Mässulised on teadaolevalt võitnud taganevatelt Ukraina vägedelt tagasi ulatuslikke alasid.

Soome kaitseeksperdi sõnul on soovib Moskva tugevdada separatistide positsioone neis linnades.

«Saab näha, kas pealetungil on ka laiemaid eesmärke,» ütles riigikaitsekõrgkooli strateegiaosakonna juht Torsti Sirén. «Sõjalises mõttes võib olla ees olukord, kus püütakse luua maismaaühendus Krimmiga,» ütles.

«Tähtis on ka see, mida maakaartidel ei näe,» tõdes ta. «See, mida näha pole olnud, on õhujõudude kasutamine. Kui Venemaa hakkab kasutama piirkonnas õhujõude, võivad tal mõlkuda meeles sügavamad sihid,» jätkas Sirén, kelle sõnul väänab Venemaa tõde.

«Sügaval Ukraina territooriumil on võetud pantvangiks Vene dessantväelasi, teises piirkonnas hävitatud veel ühe diviisi üksusi või lahingumasinaid. Ühendriigid on avaldanud satelliidipilte sellest, kuidas Venemaa tulistab suurtükkidest Ukrainat .... Täiesti põhjendatult võib öelda, et Venemaa on selles piirkonnas liikvel juba lahingüksustega,» sõnas ta. 

Mässuliste üks liidreid Deniss Pušilin eitas teateid Venemaa osalusest vastupealetungis. «Kui Venemaa oleks sõtta sekkunud, oleks vastupealetung juba Kiievini jõudnud,» väitis ta pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles