PÖFF kinnitati maailma olulisemate filmifestivalide hulka

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF-i peakorraldaja Tiina Lokk
PÖFF-i peakorraldaja Tiina Lokk Foto: Peeter Langovits

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali rahvusvaheliselt sertifitseeritud võistlusprogrammiga festivalide hulka. Sellega kaasneb PÖFFile maailmas 15. filmifestivalina võimalus korraldada rahvusvahelist võistlusprogrammi, kuhu kuuluvad filmid üle maailma.

Varasemalt kuulus PÖFF FIAPFi ((Federation Internationale des Associations de Producteurs de Films) spetsialiseeritud võistlusprogrammidega festivalide nimistusse. Alates 2014. aasta festivalist omandab PÖFF mittespetsialiseeritud võistlusprogrammidega festivali staatuse.

See annab õiguse koos samasse kategooriasse kuuluvate Cannes’i, Varssavi, Berliini, Veneetsia, Tokyo, Karlovy Vary ja teiste suurte filmifestivalidega võistlusprogrammi geograafiliselt laiendada ja esitada 14.-30. novembril toimuval festivalil ühte võistlusprogrammi mängufilme kogu maailmast.

«Pikkade konsultatsioonide tulemusel tuldi üksmeelselt vastu PÖFFi huvile laiendada senist rahvusvahelist EurAsia võistlusprogrammi ja tõsta see spetsialiseeritud võistlusprogrammidest astme võrra kõrgemale. See annab uusi võimalusi ka rahvusvahelistesse võistlusprogrammidesse pürgivatele filmidele ning seni vähe esindatud filmimaadele. FIAPFil on hea meel aidata kaasa festivali arengule, mis on end viimastel aastatel tõestanud kui regiooni kõige kiiremini arenev filmitööstuse tegijate kohtumispaik,» ütles FIAPFi juht Benoît Ginisty.

«Igal aastal korraldatakse üle maailma umbes 4000 filmifestivali. Neist vaid 52 on akrediteeritud FIAPFi poolt ja koos PÖFFiga omavad vaid 15 neist õigust mittetemaatilise rahvusvahelise võistlusprogrammi korraldamiseks. Seetõttu olen ma kogu festivali meeskonna nimel tänulik ja liigutatud, et ligi 20 aasta jooksul tehtud töö tulemuseks pole mitte ainult Põhja- ja Ida-Euroopa mõjukaim filmifestival programmi ning filmitööstuse kaasamise osas, vaid üks maailma tipp-filmifestivalidest,» rääkis PÖFFi juht Tiina Lokk. «See staatus avab meile uusi võimalusi arenguks, et seista võrdväärsete partneritena ühes reas pika ajalooga festivalidega nagu Cannes, Berlinale või Veneetsia, aga ka Karlovy Vary, Moskva ja San Sebastian. Teisalt paneb see meile vastutuse töötada värava ja vahendajana regiooni filmitegijate ja maailma kinotööstuse vahel,» kinnitas Lokk.

18 aastat tagasi Põhjamaade filminädalast võrsunud PÖFF sai 2008. aastal FIAPFi täisliikmeks, mis aitas oluliselt kaasa festivali rahvusvahelise taseme tõusule. Tänavune otsus uue staatuse kohta on festivali jaoks järjekordne saavutus, aga ka märk FIAPFi ja rahvusvahelise filmitööstuse usaldusest.

«Me pole endale kunagi eesmärgiks seadnud glamuuri või A-kategooria tähtede siiatoomist ning seda kohustust me endale ei võtagi, ehkki kindlasti tõstab uus staatus PÖFFi mainet kogu filmimaailmas ja avab lisaks publikule uusi võimalusi ka regionaalsetele levitajatele ja filmitegijatele. Pigem oleme alati pingutanud, et tuua publikuni puhas autorifilmide festival, ja just seetõttu on filmitööstus meid kõrgelt hinnanud,» lisas Lokk.

FIAPFi antud klassifikatsioon tähendab PÖFFile kohustust anda osalemisõigus varem võistlusprogrammi mittehõlmatud territooriumitele nagu Ladina-Ameerika, Aafrika, Lähis-Ida või Austraalia ning vähem arenenud filmitööstusega riikidele. Lisaks annab see PÖFFile võimaluse olla kogu regiooni rahvusvaheliseks väravaks Industry@Tallinn platvormi kaudu, mis kujutab endast kiiresti arenevat Põhja- ja Ida-Euroopa filmivaldkonna professionaalide kohtumispaika.

FIAPF hõlmab enda alla 29 riigi 34 tootjaorganisatsiooni, olles ainus filmi- ja teleprodutsentide globaalse ulatusega organisatsioon. Föderatsiooni üheks olulisemaks ülesandeks on akrediteerida rahvusvahelisi filmifestivale, et lihtsustada filmide tootjate ja levitajate orienteerumist festivalimaastikul. Kokku on maailmas 52 FIAPFi poolt akrediteeritud filmifestivali, PÖFF saavutas FIAPFi täisakreditatsiooni 2008. aastal.

2013. aastal linastus PÖFFi raames 220 täispikka filmi ja 250 lühifilmi. Kokku külastas festivali 77 600 vaatajat. Põhja-Euroopa üks suurimaid filmiüritusi ootab filmisõpru taas kinno 14.-30. november 2014.

Fakte:

  • 2014. a. festivalist alates omandab PÖFF FIAPFi mittespetsialiseeritud võistlusprogrammidega festivali staatuse.
  • Staatusega kaasneb õigus korraldada rahvusvahelist võistlusprogrammi, mis on avatud kogu maailmale koos kohustusega esitleda konkursil regiooni esilinastusega filme.
  • PÖFF on noorim ning esimene antud kategooria festival Kirde- ja Põhja-Euroopas
  • Antud kategooriasse kuuluvad mitmed maailma tippfestivalid nagu Berliin, Cannes, Shanghai, Moskva, Karlovy Vary, Locarno, Veneetsia, San Sebastian, Varssav, Tokyo, Cairo, India (Goa), Mar Del Plata ja Montreal.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles