Venemaa esindaja OSCEs: Ukrainas ei ole Vene sõdureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina väed Donetski oblasti Dzeržinski linnas.
Ukraina väed Donetski oblasti Dzeržinski linnas. Foto: SCANPIX

Moskva saadik Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE) kinnitas täna taas Venemaa üldist seisukohta, et Ida-Ukrainas ei ole Vene sõdureid.

Vene suursaadik Andrei Kelin kinnitas pärast OSCE Ukraina-teemalist kriisikoosolekut ajakirjanikele, et Ukrainas ei ole Vene sõdureid.

Ukraina suursaadik OSCE juures Ihor Prokoptšuk ütles varem, et Kiiev on tuvastanud Vene sõjaväe otsese sissetungi Ukraina idaoblastitesse. Riigi kaguosas asuv Novoazovsk ja veel mitu linna samas piirkonnas on langenud väidetavalt Vene regulaarvägede kätte.

Kiievi teatel juhivad Vene väed separatistide vastupealetungi Donetski ja Luganski oblastites. Sama kinnitab USA, kelle andmeil on Venemaa saatnud Ukraina territooriumile uusi tanki- ja soomukikolonne.

Ukraina suursaadik Euroopa Liidu juures Kostiantõn Jelissejev kutsus täna allianssi üles osutama Kiievile ulatuslikku sõjalist abi. Tema sõnul peaksid laupäeval kogunevad EL-i liidreid langetama agressori peatamiseks otsuse edasiste resoluutsete Vene-vastaste sanktsioonide ning ulatusliku sõjalise ja tehnilise abi kohta Ukrainale.

EL-i laupäevase tippkohtumise kavas on ühenduse kõrgete ametikohtade täitmine, kuid Ukraina teema tõuseb sealgi olulisena esile.

Vahetult enne tippkohtumist Brüsselis kohtub Ukraina president Petro Porošenko Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja EL-i Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuyga.

Nädala pärast toimub ka NATO tippkohtumine Walesis, kus esialgu pidi peateemaks olema rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude lahkumise järgne olukord Afganistanis, ent viimase viie kuu sündmused Ukrainas on alliansi suunitlust oluliselt muutnud ja esiplaanil on Euroopa muutunud julgeolekuolukord ning Ukraina saatus.

Kiiev süüdistas täna Venemaad avalikult otseses sissetungis Ukrainasse. Ukraina võimud teatasid, et venemeelsed on oma kontrolli alla haaranud piiriäärse Novoazovski linna ja ähvardavad järgmisena üle võtta strateegilise sadamalinna Mariupoli.

NATO teatel tegutseb Ukrainas üle 1000 sõjaväelase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles