BBC: Vene meedia hakkas kirjutama invasioonist Ukrainasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Ukrainas Harkivis Vene saatkonna ees invasioonivastane meeleavaldus.
Eile toimus Ukrainas Harkivis Vene saatkonna ees invasioonivastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Eile teatasid nii Ukraina võimud kui ka NATO, et Vene väed on otseselt seotud võitlusega Ukraina kaguosas ning kuigi Kreml lükkas selle ümber, hakkasid sellekohased teated ilmuma ka Vene meedias.

Ajalehed ja veebiportaalid kasutavad Vene invasioonist kirjutades eelkõige Ukraina ja lääne meediaallikaid, kuid mõned neist on asunud ka küsima, kas Venemaa on nüüd sõjas.

Paljud Vene sotsiaalmeedia kasutajad arvavad, et Ukraina ründamises pole kahtlustki. Kiirelt populaarsust koguvad ka Twitteri viited #StopPutin ja #UkraineUnderAttack.

Vene peamised ajalehed on oma põhilood kirjutanud muudest teemadest kui Ukraina, näiteks Rossiskaja Gazeta valis selleks spordiuudise - Vene president Vladimir Putin külastas Moskvas uue jalgpallistaadioni Spartak avamistseremooniat.

Ukraina kriis leiab peamiselt mainimist seoses teisipäeval Minskis toimunud Ukraina-Tolliliidu tippkohtumisega, kus kohtusid ka Putin ja Ukraina president Petro Porošenko. Konstantin Bondarenko kirjutab väljaandes Nezavissimaja Gazeta: «Vladimir Putin näitas … et ta pole tülinorija ega diktaator, kuna agressorid ja diktaatorid läbi ei räägi.»

«Me ootame kõik, et meedia hakkaks kasutama sõna «sõda», kuigi poliitikud selle kasutuselevõtuga ei kiirusta,» kirjutab Twitteris Vene kommentaator Oleg Kozirev.

Siiski on sõda hakanud vaikselt ilmuma ka Vene meediasse.

Raadiojaama Ehho Moskvõ mainib seda selgesõnaliselt artiklis pealkirjaga: Ukrana ja Vene meedia: «Vene väed vallutasid Ukraina linna Novoazovski».

Päevaleht Moskovskii Komsomolets kirjutab aga Ukraina allikale viidates, et Ukraina siseministri nõunik on Moskvat süüdistanud täiemahulise sõjalise sissetungi algatamises.

«Kas me oleme sõjas?» küsib Vedomosti. «Ukraina territooriumil surma saanud või kinni võetud Vene sõdurite kohta käivad vastamata küsimused on jõudnud kriitilise piirini,»  kirjutab päevaleht oma juhtkirjas. «Kas Venemaa sõdib Ukraina vastu ning kui jah, mis põhjustel? Kui mitte, siis kes on värsketes haudades ja miks Ukraina salateenistused kuulavad inimesi üle?»

«See on sõda,» teatab aga kuulus Vene blogija Andrei Malgin. «Maskid on maha võetud. Ukrainas pole kunagi olnud mingeid mässulisi või separatiste.»

Temaga on nõus üks Putini aktiivsemaid kriitikuid, endine oligarh Mihhail Hodorkovski. «Me oleme tõesti Ukrainaga sõjas. Vananev juhtkond vajab verd. Ja meie oleme vaid, mattes samal ajal oma lapsi ja vendi. Enam me vait ei püsi,» kirjutab Hodorkovski Twitteris.

Teised sotsiaalmeedia kasutajad jäävad aga Vene invasiooni suhtes kahtlevale seisukohale. «Selge, et Venemaa annab Donetski mässulistele materiaalset ja muud abi, kuid otsene sissetung on praegu kinnitamata,» säutsub teine populaarne Vene blogija Rustem Adagamov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles