Obama lubas kinnitada Eestis USA pühendumust NATO liitlaste kaitsele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles eile, et kinnitab järgmisel nädalal Eestit külastades pühendumust NATO liitlaste kaitsmisele.

«Kinnitan Eestis meie vankumatut pühendumust NATO liitlastele kaitsele,» ütles Obama Washingtonis pressikonverentsil.

Ta rõhutas, et ei kavatse Ukrainale sõjalist abi anda, vaid kavatseb mobiliseerida rahvusvahelise kogukonna poliitiliseks surveks Venemaale.

«Me ei kavatse Ukrainas sõjalist jõudu kasutada,» ütles Obama.

«Me ei kavatse Ukrainas sõjalist jõudu kasutada,» ütles Obama.

Ühendriikide president ei nimetanud Vene vägede Ukrainas viibimist invasiooniks, kasutades leebemat terminit sissetung.

«Pidage meeles, et ma lähen NATO konverentsile. Ukraina ei ole NATO liige, aga paljud läheduses asuvad riigid on. Ja me suhtume väga tõsiselt oma artikkel 5 kohustusse üksteist kaitsta, ja see tähendab nii NATO kõige väiksemat kui kõige suuremat liiget. Ja sestap on see NATO kohtumine minu arvates osalt nii tähtis just sellepärast, et koondada uuesti tähelepanu NATO olulisele funktsioonile, milleks on tagada, et iga riik annab panuse artikkel 5 tagatiste lubaduse täitmisse,» rääkis Obama

«Põhjus, miks ma lähen Eestisse, on anda eestlastele teada, et meil on oma lepinguliste kohustuste täitmise jutuga tõsi taga. Ukrainaga meil niisuguseid lepingulisi kohustusi ei ole. Sellest hoolimata seisame me nendega õlg õla kõrval ja me ei tee mitte üksnes kõvasti diplomaatilist tööd, vaid toetame neid ka rahaliselt, et tagada neile parimad võimalused lahendada see kahtlemata väga raske olukord,» lausus ta.

Leedu nimetas eile Vene relvajõudude tegevust Ukrainas ilmselgeks sõjaliseks invasiooniks.

Obama kohtub järgmisel kolmapäeval Eestis Balti riikide presidentidega ning suundub seejärel Walesis peetavale NATO tippkohtumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles