Paet: äärmuslaste rünnakud Iraagis ja Süürias ohustavad ka Euroopa julgeolekut

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Euroopa Liidu välisministrite tänasel kohtumisel Milanos ütles välisminister Urmas Paet, et Euroopa riigid ja USA peavad suurendama pingutusi rühmituse Islamiriik võitlejate ja kõigi teiste terroristlike gruppide rünnakute peatamiseks tsiviilelanike vastu Iraagis ja Süürias.

Paet rõhutas, et on väga oluline toetada Iraagi keskvalitsuse vägesid ja Kurdistani regionaalse valitsuse julgeolekujõude, et kogu regiooni ohustava vägivalla levikut ja äärmuslaste edasitungi peatada. «Eesti on otsustanud annetada kurdide julgeolekujõududele Iraagis miljon padrunit, et toetada nende võitlust rühmitusega Islamiriik,» lausus ta ja lisas, et annetatav laskemoon on soetatud aastatel 1993–1995 ning Eestile neid oma kaitsevajadusteks enam tarvis ei ole.

Eesti andis Paeti sõnul äärmuslaste rünnakute eest põgenevatele inimestele ka humanitaarabi, et leevendada sisepagulaste olukorda. «Oleme toetanud Iraagi sisepagulasi 70 000 euroga,» märkis Paet ja lisas, et Eesti on abistanud ka Süüria põgenikke Iraagis.

Olukord Süürias on välisministri hinnangul äärmiselt halb. «Kohad, kuhu inimesed Süüriast põgenenud on - näiteks Iraak ja Liibanon - ei ole ka enam turvalised,» ütles ta.

Samuti on kasvav julgeolekurisk Süürias ja Iraagis võitlevad Euroopa riikide kodanikud. «Nad naasevad Euroopasse uute kontaktide ja kogemustega, mis ohustavad Euroopa julgeolekut ning levitavad äärmuslikke vaateid,» lisas Paet.

Paeti sõnul tuleb leida võimalused piirata terroristlike ja äärmusorganisatsioonide rahastamist ja varustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles