Putini sõnul kavatseb Venemaa tugevdada positsiooni Arktikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmid loodustingimused Arktikas.
Karmid loodustingimused Arktikas. Foto: SCANPIX

Venemaa kavatseb tugevdada oma positsiooni Arktikas, seal hulgas sõjalist taristut taastades, kuid on valmis arvestama ka teiste riikide huvidega, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Paljud suhtuvad meie sammudesse ettevaatlikult ja hirmuga. Kuid me oleme korduvalt öelnud, et tegutseme rangelt rahvusvahelise õiguse raamides. Me oleme alati nii tegutsenud ja teeme seda ka tulevikus,» ütles Putin Seligeri noortelaagris.

«Arktika pakub huvi ka teistele riikidele, Venemaa arvestab nendega ning on valmis taotlema vastuvõetavaid kompromisse, kaitstes sealjuures loomulikult oma huve,» lausus president.

Muu hulgas kavatseb Venemaa taastada Arktikas kaitse- ja eriolukordade ministeeriumi taristu. Mitte selleks, et kellegagi lahinguid pidada, vaid et tagada oma konvoide julgeolekut, lisas Putin.

Arktika on paljulubav piirkond ja Põhjaväilast võib presidendi sõnul kujuneda võimas konkurent olemasolevatele transpordikoridoridele.

«Arktikal on tähtis osa ka meie julgeoleku tagamise vaatevinkilist, sest kahjuks olukord on selline, et USA ründeallveelaevad on koondunud Norra ranniku lähedale. Meenutan teile, et neilt allveelaevadelt tulistatud raketid jõuavad Moskvani 15-16 minutiga. Kuid meie laevastik, arvestatav osa meie allveelaevastikust on seal,» ütles ta.

Ja kuigi olemasolevad süsteemid võimaldavad allveelaevade liikumist lihtsalt jälgida, ei näe neid, kui nad Arktika jää alla lähevad, väitis ta.

«Ja see on suur probleem neile, kes neid jälgima peavad. Üldiselt on Arktikasse koondunud meie huvid ja peame pöörama rohkem tähelepanu Arktika arendamisele ja meie positsioonide tugevdamisele.» ütles Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles