ÜRO raport: Ida-Ukrainas hukkub keskmiselt 40 tsiviilisikut päevas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina väed Donetski oblasti Dzeržinski linnas.
Ukraina väed Donetski oblasti Dzeržinski linnas. Foto: SCANPIX

ÜRO äsjase inimõigusraporti kohaselt hukkub iga päev Ida-Ukrainas keskmiselt ligi 40 tsiviilisikut. Kokku on tapetud ligi 2600 inimest.

«Tsiviilisikute vastu suunatud vägivald on lubamatu,» ütles välisminister Urmas Paet. «Tuleb teha kõik võimalik nende kaitsmiseks,» märkis Paet ja lisas, et konflikti eest põgenejatele tuleb tagada turvaline pääsetee humanitaarkoridori kaudu.

ÜRO inimõigusraporti kohaselt on rünnatud ja tapetud konfliktipiirkonnast põgeneda püüdnud tsiviilisikuid. «Paljusid on relvastatud grupid takistanud lahkumast Donetskist ja Luganskist,» ütles Paet viitega inimõigusraportile ja lisas, et kõige haavatavamaid elanikkonna gruppe - lastekodulapsi, eakaid ja puudega inimesi - ei evakueerita piisavalt kiiresti.

Paeti sõnul on vägivalla lõpetamiseks vajalik Venemaa viivitamatu väljatõmbumine Ukrainast. «Samuti peab Venemaa lõpetama relvastuse saatmise Ukrainasse ning asuma koos Ukrainaga kontrollima piiril toimuvat,» lisas ta.

ÜRO raport toob ka välja jätkuvad inimõigusrikkumised relvastatud grupeeringute poolt. «Inimröövid ja kinnipeetute väärkohtlemine on igapäevane,» lausus Paet. «Tõenäoliselt on praeguse seisuga ligi 500 inimest erinevate relvastatud gruppide poolt kinni peetud.»

Ukraina võimud on raporti kohaselt uurinud üle 1500 kuriteo ning enam kui 150 inimesele on süüdistus esitatud. "Ukraina valitsus peab kindlameelselt tegutsedes ära hoidma kõik katsed kättemaksuks ja muudeks ebaseaduslikeks karistusaktsioonideks," rõhutas Paet.

Raporti kohaselt on Ukrainas aprilli keskpaigast kuni augusti lõpuni tapetud vähemalt 2593 inimest.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles