Soininvaara: Ida-Ukraina liitmine Venemaaga võiks vastata kõigi huvidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeatašee uurib Vene tanki T-64BV, mis on koos teiste terroristidelt ära võetud sõjamasinate ning relvadega pandud välja Kiievis.
Sõjaväeatašee uurib Vene tanki T-64BV, mis on koos teiste terroristidelt ära võetud sõjamasinate ning relvadega pandud välja Kiievis. Foto: SCANPIX

Soome parlamendisaadik Osmo Soininvaara (Roheline Liit) arutleb blogis selle üle, kas Ida-Ukraina liitmine Venemaaga võiks olla kõigi osapoolte jaoks parimaks lahenduseks või mitte.

Tema sõnul võiks Ida-Ukraina saatuse otsustada pärast vaatlejate silma all toimunud referendumil pärast avatud valimiskampaaniat. Alles siis saaks teada, mida idaukrainlased tegelikult tahavad.    

«Kui on nii, et Ida-Ukrainal oleks ehtne soov liituda pigem Venemaaga, kui võtta suund koos Kiieviga läände, siis võiks olla kõigile parim, kui regioon liidetaks Venemaaga,» kirjutab ta.   

Soininvaara leiab, et taoline otsus võiks lõppkokkuvõttes olla kasulik ka Ukrainale. «Kui enamik ukrainlastest tahab võtta suuna läände ja Euroopa Liidu poole, siis ilma vastupunniva Ida-Ukrainata oleks eduks suuremad võimalused.»

Parlamendisaadik mõistab, miks Ukraina tahab säilitada praeguseid piire. «Kõik maad hoiavad kinni igast ruutmeetrist, nii nagu Soome Ahvenamaastki.»     

Vene vägede viibimist Ida-Ukrainas peab Soininvaara «tegelikuks rünnakuks ja hukkamõistu väärivaks». Ta kardab, et Venemaa ja ülejäänud Euroopa suhted võivad jäätuda aastateks, kui mitte aastakümneteks.    

«Venemaa poliitika tõttu kannatab Ukraina järel enim Venemaa, kuid eks me kannata selle pärast kõik.»

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles