ELi Ülemkogu uueks eesistujaks nimetati Poola peaminister

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk
Poola peaminister Donald Tusk Foto: SCANPIX

Brüsselisse erakorralisele Euroopa Ülemkogu kohtumisele kogunenud valitsusjuhid otsustasid nimetada Ülemkogu presidendi ametikohale Poola peaminister Donald Tuski.

«Valitud. Euroopa Ülemkogu valis peaminister Donalt Tuski järgmiseks Euroopa Ülemkogu eesistujaks,» kirjutas praegune ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy Twitteris.

Tuntud Kremli kriitik ning alatest 2007. aastast Poola peaminister olnud Tusk on esimene idaeurooplane, kes Euroopa Liidus nii kõrgele ametikohale nimetatud.

«Eesti seisukoht oli vähemalt ühele tippametikohale saada meie regiooni huve mõistev kandidaat ning see soov täitus,» ütles peaminister Taavi Rõivas. «Donald Tusk on Eesti tugev liitlane ning mõistab väga hästi Euroopa julgeolekukeskkonda.»

Uus välisasjade esindaja Federica Mogherini

Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks nimetati Itaalia välisminister Federica Mogherini.

41-aastast Mogherinit nähti juba pikemat aega Catherine Ashtoni mantlipärijana ning tema toetajad nimetavad teda Euroopa nooremaks näoks. Samas olid Ida-Euroopa riigid ja Briti ametnikud Mogherini kandidatuuri vastu, sest teda peeti kogenematuks ning Vene suunal liiga pehmeks.

Tusk astub ametisse 1. detsembril ning Mogherini 1. novembril.

Õhtu jätkudes seisavad valitsusjuhtidel ees veel otsused vastuseks Venemaa invasioonile Ukrainas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles