President Ilves: meie saavutused ei olnud iseenesestmõistetavad

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänased sündmused Ukrainas peaks meile andma arusaama, et me ei tohi võtta iseenesestmõistetavalt Eesti julgeolekut, mille aluseks oli Nõukogude vägede väljaviimine 20 aastat tagasi, ütles president Toomas Hendrik Ilves.

Ilves meenutas riigikogus toimuval kõnekoosolekul peetud kõnes Nõukogude vägede väljaviimiseks tehtud diplomaatilisi pingutusi. Ta pidas kõige olulisemaks 1992. aastal Helsingis CSCE tippkohtumise lõppdokumenti suurte pingutustega sisse saadud kuulsat lauset, mille nimel suur osa diplomaatiaskond elas: «Varajane, korrapärane ja täielik Nõukogude vägede väljaviimine».

Ilves rääkis,  et kogu Venemaaga peetud läbirääkimiste ajal oli jäine, isegi üliterav õhkkond. «Liikusid isegi linnalegendid, kuidas Vitali Tšurkin, kes on praegu Venemaa esindaja ÜROs, oli visanud klaasist  tuhatoosi Raul Mälgule – kes täna ütleb, et seda ei olnud, aga meie kõik elasime teadmises, et nii juhtus,» muigas Ilves.

Venemaa esitas igasuguseid propagandistlikke nõudmisi viia Eesti seadused kooskõlla rahvusvaheliste normidega. «Loomulikult olid pidevad süüdistused natsismis, mida praegu kuuleme Ukraina kohta.»

«Meie suurim eesmärk astuda sisse Lääne uksest, et meid ei tõmmataks tagasi Ida mõjusfääri, see ei olnud kerge. Vene vägede väljaviimine selleks oli esmatähtis,» sõnas Ilves.

President ütles, et me ei tohi võtta Nõukogude vägede Eestist väljaviimist ja selle tulemusi iseenesestmõistetavalt: «Me ei oleks siin, kui poleks tehtud seda, mida tehti.»

«Viimastel kuudel adume üha selgemalt, et kõik, mida oleme julgeoleku- ja välispoliitikas saavutanud, pole olnud iseenesestmõistetav. Iga päev tuleb mul see kõik meelde, kui ma loen uudiseid sellest, mis toimub praegu lõunapool,» ütles Ilves.

«Ajal, kus kõige olulisem julgeolekupoliitiline küsimus on Ukraina kriis, näeme  pealt, kus me võinuks olla. Kui 20 aastat tagasi arvati, et NATO on oma aja ära elanud, siis nüüd nähakse, et vastupidi, kollektiivkaitse pole olnud olulisem kui praegu,» lausus Ilves.

«Hoidkem oma liitlasi. Hoiame üksteist, hoiame oma vabadust, me ei saa iseenesestmõistetavatele protsessidele lootma jääda,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles