Mart Laar: mitte üks lepingutega seotud hirmudest pole realiseerunud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna toimub riigikogu valges saalis Vene vägede Eestist lahkumise aastapäeva kõnekoosolek «Vabanemine - 20 aastat Vene vägede lahkumisest».
Täna toimub riigikogu valges saalis Vene vägede Eestist lahkumise aastapäeva kõnekoosolek «Vabanemine - 20 aastat Vene vägede lahkumisest». Foto: Erik Prozes

Ükski nõukogude vägede Eestist lahkumiseks 1994. aastal sõlmitud lepingutega kaasnenud hirmudest pole realiseerunud, ütles endine peaminister Mart Laar täna riigikogu kõnekoosolekul.

«Ükski hirmudest, mis olid nende lepingutega seotud, ei ole realiseerunud, aga mis on realiseerunud, on see, et Vene vägesid Eestis pole,» ütles ta.

Toona leiti ka, et lepinguid pole vaja, sest Vene väed lahkuks Eestist niikuinii. «Ma ei tea ühtegi riiki maailmas, kust Vene väed oleks niikuinii välja läinud,» sõnas Laar ja tõi näiteks Moldova, mille territooriumil on Vene väed veel siiani.

Laar rääkis, et tema ainus siht toonase peaministrina oli, et Vene väed välja lähevad: «Mitte hoolida millestki muust. Mõelda mõnele poliitilisele mängule oleks võinud olla praktiline, aga mitte Eesti julgeolekule. Nii ma siis läksin lihtsalt tuimalt edasi, et seda eesmärki saavutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles