Sobotka: Tšehhi ei nõustu endale kahjulike Vene-vastaste meetmetega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka.
Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka. Foto: SCANPIX

Tšehhi jätab endale õiguse Euroopa Liidu uued ja karmid Vene-vastased sanktsioonid tagasi lükata, kui need tekitavad tema majandusele ebaproportsionaalselt suurt kahju, vahend uudisteagentuur ČTK pühapäeval peaminister Bohuslav Sobotka sõnu.

Euroopa Liidu liidrid tegid ööl vastu pühapäeva Brüsseli tippkohtumisel Euroopa Komisjonile ülesandeks koostada nädala jooksul Venemaale uued sanktsioonid Ukrainas toimuvaga seoses, ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy.

Sobotka sõnul peaks töö meetmete kallal algama juba esmaspäeval.

Tšehhi võib osa neist vaidlustada, sõnas ta. "Ma olen öelnud, et meil on õigus ettepaneku mõne osaga mitte nõustuda, kui me leiame, et Euroopal ei ole õigust selles suunas minna."

Valitsus uurib EK ettepanekuid põhjalikult, analüüsib nende mõju Tšehhi majandusele ja arutab asja tõenäoliselt juba kolmapäeval. Siis selgub, missuguse osaga sanktsioonidest on võimalik nõustuda, seletas Sobotka.

Peaministri sõnul kahtleb ta sanktsioonide karmistamise mõjus Ukraina kriisi lahenduse saavutamisele.

Reserveeritud suhtumist kavandatavatesse uutesse sanktsioonidesse on ilmutanud ka Austria, Ungari ja Slovakkia.

«Ma eeldan, et Tšehhi ei ole ainus, kes Euroopa Komisjoni ettepaneku kohta märkusi teeb,» ütles valitsusjuht.

Slovakkia peaminister Robert Fico ütles pühapäeva varahommikul ajakirjanikele, et tema arvates on Vene-vastased sanktsioonid mõttetud ja toovad kasu asemel kahju. «Ma jätan endale õiguse vetostada sanktsioonid, mis kahjustavad Slovakkia rahvuslikke huve,» hoiatas ta.

Euroopa Liit jõustas augusti algul pärast kuudepikkust kõhklust Venemaa-vastased majandussanktsioonid, mis on suunatud riigi panganduse, kaitsetööstuse ja energiasektori vastu.

Varem oli EL kehtestanud sanktsioonid Vene ja Krimmi venemeelsete ametiisikute ja ettevõtete vastu, kes on seotud Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles