Kross: 1994. aastal päästsid neli meest Eesti

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna toimus riigikogu valges saalis Vene vägede Eestist lahkumise aastapäeva kõnekoosolek «Vabanemine - 20 aastat Vene vägede lahkumisest». Mart Laar ja Eerik-Niiles Kross.
Täna toimus riigikogu valges saalis Vene vägede Eestist lahkumise aastapäeva kõnekoosolek «Vabanemine - 20 aastat Vene vägede lahkumisest». Mart Laar ja Eerik-Niiles Kross. Foto: Erik Prozes

Vene vägede Eestist lahkumist võib võrrelda kõigi Eesti ajaloo olulisemate pöördepunktidega, ent tuleb ka rõhutada, kuivõrd mõjutavad neid olulisi protsesse konkreetsed inimesed, rääkis täna riigikogus toimunud kõnekoosolekul 1990. aastate alguses diplomaadina töötanud Eerik-Niiles Kross.

Kross rõhutas peetud kõnes,et väga oluline on võrrelda Eesti tänaseid saavutusi meie esivanemate saavutustega. Näiteks tõi ta välja Madisepäeva lahingu 1217. aastal, Jüriöö ülestõusu 1343. aastal ning ka 1710. aasta.

«Tegelikult mõjutavad ajaloolisi protsesse inimesed, ja täna on siin saalis kolm meest, ilma kelleta need 20 aastat oleks olnud võimatud. õige inimene õigel kohal, kes on piisavalt tark, et riskida ja piisavalt julge, et ole ettevaatliik ja piisavalt hull, et võimatut teha, selliste inimeste olemasolu muudab ajalugu,» rääkis Kross.

Ta loetles hetki Eesti ajaloost, mil keegi oleks saanud Eesti päästa: näiteks Lembitu 1217. aastal või neli kuningat 1343. aastal Paides. Neil aga jäi Krossi sõnul puudu õnnest.

«Julgen väita et 1994. aastal päästsid Eesti neli meest – Toomas Hendrik Ilves, Jüri Luik, Mart Laar ja Lennart Meri. Neil olid need omadused, aga neil oli ka pööraselt õnne. Üksikute liidrite roll on see, mida me kipume unustama,» sõnas ta.

Krossi sõnul piisab täna Vene vägede Eestist lahkumise tähtsuse mõistmiseks sellest, kui vaadata näiteks Ukrainat, Moldovat, Gruusiat või Valgevenet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles