Frankfurter Allgemeine: NATO kavandab idatiivale viit toetusbaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõdurid
NATO sõdurid Foto: SCANPIX

NATO soovib oma idapiiril luua nähtavama kohaloleku, kavandades muu hulgas idapoolsetesse liikmesriikidesse viie mitmerahvuselise baasi rajamist, vahendas Saksa päevaleht Frankfurter Allgemeine pühapäevaväljaanne NATO kõrge ametniku sõnu.

Meede on osa valmisoleku tegevusplaanist («Readiness Action Plan»), mida NATO liikmesriikide liidrid järgmise nädala tippkohtumisel arutavad.

Dokumendis liigitatakse Venemaa «ohuks euroatlandi julgeolekule», selle tegevust Ukrainas analüüsitakse märksõna hübriidsõda («hybrid warfare») all.

Tegevusplaani kohaselt kohustub allianss «suurendama idapoolsete liitlaste võimekust võtta vastu lisavägesid». Seda tehakse juhtimisstruktuure uuendades ja varustust eelpositsioneerides. Edasised detailid peavad NATO planeerimisstaabid töötama välja aasta lõpuks.

Ametniku sõnul peaks Eestisse, Lätisse, Leetu, Poolasse, ja Rumeeniasse rajatama mitmerahvuseline NATO-baas luure, logistika ja operatiivplaneerimise jaoks. Igasse baasi on kavandatud 300-600 liikmeline personal, mis «igal ajal» riigis viibiks.

Peale selle tahab NATO esialgu tähtajatult ja roteeruvalt hoida neis viies riigis väikese arvu lahingüksusi. Korrapärastel õppustel, kus osaleks mitu tuhat sõdurit, harjutataks kaitset Vene rünnaku vastu, kirjutab ajaleht.

Osa meetmetest on ka kiirreageerimisjõudude moodustamine.

Kaitseminister Sven Mikser ütles laupäeval, et allkirjastab NATO tippkohtumisel ühiste kavatsuste leppe Suurbritannia, Läti, Leedu, Taani, Norra ja Hollandi ministritega, et alustada ettevalmistusi ühendekspeditsiooniväe loomiseks.

«Muutunud julgeolekuolukorras tuleb tõsta NATO reageerimisvõimet ja ühendekspeditsiooniväe moodustamine on konkreetne samm selles suunas,» ütles Mikser kaitseministeeriumi pressiesindaja teatel.

«Samuti on see Eestile väga hea võimalus jätkata tihedat koostööd Suurbritannia ja teiste liitlastega, sest meid seob relvavendlus ühiselt sõjaliselt operatsioonilt tulises Lõuna-Afganistanis.»

Ühendekspeditsioonivägi on seitsme NATO liikmesriigi relvaüksustest moodustatav kiirreageerimisjõud , mille koosseisus hakkavad olema nii maa-, mere- kui ka õhuväeüksused. Ühendekspeditsioonivägi on võimeline viima läbi kiireid sõjalisi operatsioone liikmesriikide kaitseks, aga ka reageerima loodusõnnetustele ja humanitaarkriisidele.

Ühendekspeditsiooniväe loomise eestvedaja on Suurbritannia, kes on kutsunud uues üksuses osalema Eestit, Taanit, Norrat, Lätit,Leedut ja Hollandit, keda kõiki seob varasem hea kogemus rahvusvahelistelt operatsioonidelt.

Frankfurter Allgemeine andmeil on kiirreageerimisväe suuruseks 4000 sõdurit, Financial Times nimetas selle arvukuseks vähemalt 10 000.

Lehe andmeil on 28 liikmesriigi suursaadikud NATOs meetmed juba heaks kiitnud.

Järgmisel neljapäeval ja reedel peetakse Walesis Newportis NATO tippkohtumine, kust oodatakse liikmesriikide heakskiitu meetmetele, mis peaksid suurendama alliansi idapoolsete liikmesriikide kindlustunnet Venemaa Ukraina-vastase agressiooni taustal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles