Ilma abikaasata Norra visiidile sõitva Ilvese võtab vastu terve kuninglik pere

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Norra kuningas Harald, kuninganna Sonja, kroonprintsess Mette-Marit ja kroonprints Haakon.
Vasakult: Norra kuningas Harald, kuninganna Sonja, kroonprintsess Mette-Marit ja kroonprints Haakon. Foto: AP/Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves sõidab homme ühepäevasele riigivisiidile Norra kuningriiki. Kui esialgu pidi riigipea sinna sõitma kauemaks ja koos abikaasaga, siis nüüd on visiidi kava muutunud.

Pidulikul vastuvõtutseremoonial Norra kuningapalee ees tervitavad Eesti riigipead kuningas Harald ja kuninganna Sonja ning kroonprits Haakon ja kroonprintsess Mette-Marit, teatas presidendi kantselei.

President Ilves ning kuningas Harald ja kuninganna Sonja panevad pärja Teise maailmasõja ohvrite mälestusmärgile. Kuningapaar annab president Ilvese auks riigiõhtusöögi.

Eesti riigipea kohtub Norra Parlamendi spiikri Olemic Thommesseniga ja Norra peaministri Erna Solbergiga. Kohtumised keskenduvad julgeolekuolukorrale Euroopas ja Balti-Põhjala piirkonnas, Ukraina sündmustele ning NATO rollile, Eesti ja Norra kui liitlaste julgeolekualasele koostööle, samuti Eesti-Norra suhetele laiemalt. Kuningas Haraldiga on president Ilvesel võimalus arutelda Eesti-Norra koostöö üle ametlikul lõunasöögil.

President Ilves esineb Oslo Ülikoolis Norra välisministeeriumi korraldatud esinduslikul välis- ja julgeolekupoliitika arutelul «Euroopa konverents 2014» loenguga «25 Years After – Still not Whole and Free!»

Samuti kohtub president Ilves Norra ja Eesti äriringkondade esindajatega, osaledes teda riigivisiidil saatva äridelegatsiooni tervitusvastuvõtul oma Norra partneritele. Eesti-Norra äriseminar toimub Oslos 3. septembril.

President Ilvese riigivisiidi tuules toimuvad 2.-4. septembrini Oslos ja Trondheimis Eesti filmi päevad «Kellavärgiga kartul» – meie kultuuriline külakost Norra kuningriigile, mida toetab Presidendi Kultuurirahastu ning mis saab võimalikuks tänu koostööle Eesti Instituudi  ja Eesti Filmi Instituudiga.

Norra publik näeb Oslos filme «Seenelkäik», «Disko ja tuumasõda», «Lisa Limone ja Maroc Orange», «Sügisball», «Loits pimeduse peletamiseks» ning Trondheimis näidatakse filme «Õlimäe õied» ja «Uus Maailm».

Eesti riigipead saatvas ametlikus delegatsioonis on ka kultuuriminister Urve Tiidus, väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling, riigikogu liikmed Olga Sõtnik ja Margus Hanson, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Äridelegatsioon on 55-liikmeline.

 Tagasi Eestisse jõuab president Ilves ööl vastu 3. septembrit.

Algselt pidi visiit kestma 2.-4. septembrini, ent seoses USA riigipea Barack Obama ootamatu külaskäiguga Eestisse 3. septembril tehti Norra-visiidi kava ümber. Varasemate plaanide järgi pidi kaasa sõitma ka presidendi abikaasa Evelin Ilves, ent eelmisel nädalal ütles presidendi pressinõunik Toomas Sildam Õhtuelehe, et kuna visiit on lühike, siis ei eeldagi see, et presidendi abikaasa kaasa tuleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles