Õnnepalu teatrimaitset näeb Tartus festivalil

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draama 2014 festivali kuraator on Tõnu Õnnepalu (vasakul).
Draama 2014 festivali kuraator on Tõnu Õnnepalu (vasakul). Foto: Lauri Kulpsoo

Täna algab Tartus festival «Draama 2014» pealkirjaga «Kohaloleku kunst», mille põhiprogrammi koostas kirjanik Tõnu Õnnepalu. Pühapäevani toimuval festivalil on kavas 20 lavastust, kokku antakse 30 etendust.

Festivali avab täna kell 17 uus teater nimega Teatro Poetico – luuleteater, mis sünnib, elab ja sureb vaid ühe nädala jooksul. Teatri koduks saab Tartu Ülikooli endine kirik Jakobi tänaval.

Tõnu Õnnepalu tegi kuuele lavastajale või kooslusele ettepaneku tuua festivali ajaks välja luulel põhinev või luulest inspireeritud lavastus. Autorite ja materjali valikul olid tegijate käed vabad – niisiis võib loota, et kõigisse lavastustesse on kätketud midagi erilist, isiklikku, hingestatut. Noist erinevate tegijate loodud, erinevatest impulssidest ajendatud, erinevates kooslustes ning paikades harjutatu lavastustest moodustubki Teatro Poetico repertuaar.

Teatro Poeticos astuvad publiku ette järgmised kooslused: Aleksander Eelmaa, Pääru Oja ja Tõnu Õnnepalu; Mait Joorits ja Kaia Karjatse; Lembit Peterson ja Theatrum; Mirko Rajas ja teatrirühmitus Frank; Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna teatrikunsti õppekava II kursus; Tiina Mälberg ja Taavo Remmel.

Kui «Draama 2014» põhiprogramm «Kohaloleku kunst» ja luulelavastustest sündiv Teatro Poetico vahendavad kirjanikust kuraatori Tõnu Õnnepalu teatrinägemust, siis lisaprogramm keskendub tänavu ühele kirjanikule. Fookuses on Tom Stoppard – nelja teatri (Eesti Draamateater, Tallinna Linnateater, Ugala, Endla) koostöös valminud triloogia «Utoopia rannik» kõiki lavastusi mängitakse laupäeval. Stoppardi-programmi raames näeb ka Üllar Saaremäe lavastust «Rosencrantz ja Guildenstern on surnud» (Ugala).

Lisaprogrammis saab näha kahel õhtul Tartu Uue Teatri ja Vene Teatri koostöölavastust «Illusioonid» ning festivali viimasel päeval, 7. septembril kell 12 Vanemuise teatris äsja esietendunud lavastust «Armastan! Armastan! Armastan!», nii autor kui ka lavastaja Avtandil Varsimašvili Gruusiast.

Festivali kavas on teema-arutelusid Festivali klubis, mis asub sel aastal Ülikooli kohvikus, aastaraamatu «Teatrielu 2014» esitlus, Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse konverents «Esilekerkivad identiteedid nüüdisteatris», avatakse lavastaja Mladen Kiselovi mälestusnäitus. 7. septembril peab Tartu Loomemajanduskeskuses loengu maailmakuulus Ameerika Ühendriikide lavastaja ja kunstnik Robert Wilson.

Põhiprogramm

• «Külaline» (autor Éric-Emmanuel Schmitt / lavastaja Ingomar Vihmar / Eesti Draamateater)

•  «Ma olen tuul» (Jon Fosse / Lembit Peterson / Theatrum)

•     «Neli aastaaega» (Arnold Wesker / Alo Kõrve / Tallinna Linnateater)

•     «Petroskoi» (Ari Numminen / Telakka, Vanha Juko, Rakvere Teater)

•     «Pure mind» (Renate Valme / Kompanii Nii ja Tartu Uus Teater)

•     «Tuvi» (Andri Luup / Maria Peterson / MTÜ Arhipelaag)

•     «Vaikus» (Esko Salervo / Andres Noormets / Endla)

•     «Õnn kaasa» (Viktor Rozov / Ivan Strelkin / Vene Teater)

Täpne kava www.draama.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles