Kolmandiku lastega juhtunud liiklusõnnetustest põhjustavad vanemad ise

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseealised rollerijuhid liikluses.
Lapseealised rollerijuhid liikluses. Foto: Tairo Lutter

Politsei- ja piirivalveameti analüüs näitab, et laste liikluskäitumisega suuri probleeme ei ole, pigem satuvad õnnetusesse täiskasvanud ning kolmandiku lastega juhtunud õnnetustest on põhjustanud lapsevanemad ise.

Kõige enam satuvad lapsed liiklusõnnetustesse jalakäijana või sõiduki kaassõitjana. 31 protsenti lastest sattus liiklusõnnetusse jalakäijana ja 30 protsenti kaassõitjana. 15 protsenti õnnetustesse sattunud lastest olid jalgratturid, 15 protsenti sõidukijuhid ja üheksa protsenti mootorrattajuhid. 

2012. aastast kuni tänaseni on Eestis juhtunud 7-17-aastaste lastega kokku 663 liiklusõnnetust. Laps oli liiklusõnnetuse põhjustamises ise süüdi 252 juhul, ülejäänud 411 juhul oli õnnetuses süüdi teine osapool.

Statistika näitab, et lastega juhtunud liiklusõnnetuste arv on vähenemas. Kui 2012. aastal juhtus lastega 277 liiklusõnnetust, siis 2013. aastal 237 õnnetust ehk 14 protsendi võrra vähem. Sel aastal on lastega juhtunud 149 liiklusõnnetust.

Enamus lastega liiklusõnnetusi toimub vahemikus aprillist augustini, sügiskuudel ja talvel on õnnetuste tase kõige madalam. Liiklusõnnetuste statistika näitab, et 2014. aastal suurenes lastega juhtunud õnnetuste arv just aprillikuus.

Sel aastal on võrreldes möödunud aastatega kasvanud nende õnnetuste arv, kus laps saab õnnetuses viga jalakäijana. Üle poole ehk 51 protsenti jalakäijana õnnetusse sattunud lastest on 7-10-aastased, 31 protsenti 11-14-aastased ning 18 protsenti 15-17-aastased. 35 protsenti jalakäijana õnnetustesse sattunud lastest on selle ise liiklusreeglite eiramisega põhjustanud. 

Viimase kahe aasta jooksul on ülekäigurajal juhtunud lastega 123 liiklusõnnetust. Kõige enam ehk 48 protsenti ülekäigurajal õnnetusse sattunud lastest on 7-10-aastased.

2012 ja 2013. aasta esimesel koolinädalal juhtus Eestis lastega kokku viis liiklusõnnetust.

Kõige enam on liiklusõnnetustes osalenud 17- ja 16-aastased, kõige vähem aga 12-, 11- ja 8-aastased lapsed.  2014. aastal on kasvanud 10- ja 11-aastaste ning 16-aastaste osalusega liiklusõnnetuste arv.

Enamus lastega liiklusõnnetusi toimub Tallinnas ja Tartus. Selle aasta seitsme kuu võrdluses on näha lastega juhtunud liiklusõnnetuste kasvu Harjumaal, Pärnumaal ja Tartumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles