Analüütik: Mistralide müügist keeldumisega kaotaks Prantsusmaa usaldusväärsuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina pealinnas Kiievis asuva Prantsuse saatkonna juures juulis toimunud meeleavaldus Mistralide müügi vastu.
Ukraina pealinnas Kiievis asuva Prantsuse saatkonna juures juulis toimunud meeleavaldus Mistralide müügi vastu. Foto: SCANPIX

Mistral-tüüpi helikopterikandjate tehingu tühistamine tähendaks, et Prantsusmaa kaotaks oma usaldusväärsuse relvaeksportöörina, ütles Prantsuse mõttekoja analüütik Pascal Boniface.

«Kui me tühistame tehingu, tuleks maksta umbes viie miljardi euro suurune kompensatsioon ja Prantsusmaa kaotaks kogu oma usaldusväärsuse eksportijana,» ütles Rahvusvaheliste strateegiliste suhete instituudi (IRIS) analüütik uudisteagentuurile AFP.

Boniface juhtis tähelepanu, et Pariis püüab praegu müüa Brasiiliale ja Indiale Rafale-tüüpi lennukeid ning Mistralide-tehingu tühistamine võiks sellele negatiivselt mõjuda.

Kremli kinnitusel kulgeb Prantsusmaa ja Venemaa vahel sõlmitud leping Mistral-klassi helikopterikandjate ostuks plaanipäraselt. 2011. aastal sõlmitud lepingu järgi peaks esimene Mistral-tüüpi sõjalaev, mis kannab nime Vladivostok, saadetama Vene sõjalaevastikule oktoobris. Teist, nimega Sevastopol, alles ehitatakse ja see peab lepingu järgi Venemaale jõudma tuleva aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles