Separatistid nõuavad Luganski ja Donetski eristaatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide esindajad Andrei Purgin (vasakul) ja Aleksei Karjakin täna Minskis.
Separatistide esindajad Andrei Purgin (vasakul) ja Aleksei Karjakin täna Minskis. Foto: SCANPIX

Isehakanud Donetski ja Luganski rahavabariigi esindajad nõuavad Valgevene pealinnas Minskis täna alanud Ukraina rahuprotsessi kolmepoolse kontaktgrupi läbirääkimistel oma «vabariikidele» eristaatust ning Ukraina valitsusvägede sõjalise operatsiooni lõpetamist, et viia läbi vabad valimised.

«Vastavalt Genfi kokkulepete vaimule ja kirjatähele peavad Ukraina president, valitsus ja parlament võtma vastu seadusandlikud aktid, mis tagavad humanitaarkatastroofi tagajärgede kohese likvideerimise, Ukraina tunnustuse rahvavabariikide kontrollitavate territooriumide eristaatusele, tingimuste loomise - esmajoones terrorivastaste operatsioonide peatamise näol - rahvavabariigi kõigi tasandite juhtide ja saadikute vabaks valimiseks,» ütlesid isehakanud vabariikide esindajad.

Lisaks nõuavad nad Luganski ja Donetski territooriumil avaliku korra kaitse erirežiimi, mis tähendab «miilitsa eriüksuste loomist, aga ka prokuröride ja kohtunike ametissemääramist».

«Vabariigid» taotlevad õigust kasutada ametlikul tasandil vene keelt.

Sellele peaks lisanduma «tingimusteta amnestia poliitvangidele ja omakaitseväelastele ning samuti poliitikutele, parlamendiliikmetele, valitsusametnikele ja teiste rahvavabariigi struktuuride ametnikele».

Elumajad ja taristu tuleb taastada ja piirkonnas tuleb kehtestada välismajandustegevuse reeglid, mis lähtuksid «vajadusest lõimida majandust Venemaa ja Tolliliiduga».

Donetski ja Luganski esindajad lubavad, et kui Ukraina on seadusandlikud garantiid heaks kiitnud ning Euroopa Liit ja Venemaa omapoolse tagatise andnud, «pingutavad rahvavabariigid omalt poolt maksimaalselt, et kindlustada rahu ning säilitada Ukraina ja kogu vene-ukraina kultuuriruumi ühtne majandus-, kultuuri- ja poliitiline ruum».

Donetski ja Luganski rahvavabariik lubavad kiita üheaegselt seadusandlike aktide vastuvõtmisega Ukrainas heaks oma vastavad seadusandlikud aktid, et tagada eelloetletud eesmärkide täitmine.

«Vabariikide» esindajad deklareerivad, et peavad läbirääkimisi Kiieviga ainult ühiselt ega sõlmi eraldi kokkuleppeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles