Kreeka hakkab kuueaastasest majandussurutisest välja tulema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Kuus aastat majanduslanguses olnud Kreeka sisemajanduse kogutoodang (SKT) vähenes teises kvartalis täpsustatud andmetel 0,3 protsenti, mis lisab lootust, et teisel poolaastal võib majandus taas kasvama hakata.

Valitsus on prognoosinud selle aasta majanduskasvuks 0,6 protsenti. See oleks suur saavutus Kreekale, mis on pankrotist päästetud 240 miljardi euro suuruste rahvusvaheliste abipakettidega ning ligi 100 miljardi suuruse võla kustutamisega.

Vastutasuks abi eest on Kreeka pidanud tegema ebapopulaarseid struktuurireforme, kärpima eelarvepuudujäägi vähendamiseks palku ja pensione.

Rahvusvaheline abiprogramm lõpeb detsembris ja siis loodetakse, et Kreeka suudab iseseisvalt naasta rahvusvahelisele laenuturule. Võrreldes kriisiajaga on laenuintressid euroalas tunduvalt alanenud, seda ka Kreeka jaoks.

Teisipäeval alustavad Kreeka ministrid rahandusminister Guikas Hardouvelise juhtimisel kõnelusi rahvusvaheliste kreeditoride ehk niinimetatud troikaga. Kreeka välisvõlg on 318 miljardit eurot, mis moodustab 175,1 protsenti riigi SKTst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles