Lang: sigarettide maaletoomise piirangud õigustavad end

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Toomas Huik

Justiitsminister Rein Lang kaitses esimese poolaasta kriminaalstatistikat tutvustades eelmisel suvel kehtima hakanud korda, mis lubab aktsiisita üle piiri tuua vaid kaks pakki sigarette.

Piirangu kehtestamise järel on aastaga kasvanud oluliselt tabatud salakaubavedajate arv idapiiril, mis kasvatab ka kuriteostatistikat. Lang ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et on uus kord on end siiski õigustatud, kuna takistab seaduslikult Eestisse toodud suitsudega äritsemist ning kaitseb riigi aktsiisitulusid.

Vastates küsimusele, kas kolmel korral kolme paki suitsuga piiri ületamise eest ette nähtud vanglakaristus on proportsionaalne, ütles Lang, et seadust muudeti musta äri takistamiseks.

Langi sõnul on sigaretid aktsiisikaup ning riigil jäävad salakaubaveo tõttu maksud saamata. Varem oli lubatud Eestisse tuua kaks plokki ehk 40 pakki sigarette. Tegelikkus Narvas ja teistel piirialadel oli see, et kohe pärast silda müüdi suitsud kokkuostjale edasi ja mindi uute järele.

Eelmise aasta esimesest juulist vähenes aktsiisivaba kogus kahe suitsupakini. Esmakordne rikkumine läheb arvesse väärteona, teine toob kaasa juba kriminaalsüüdistuse. Kolmandal korral vahele jäädes on teoreetiliselt võimalik isegi vanglasse sattuda.

Ministri sõnul tegelikkuses kedagi kolmanda rikkumise korral kohe vangi ei panda, kuid korduvate rikkumiste puhul järgnevad ka karmimad karistused. «Aktsiisikaupade puhul peame arvestama, et need on Eesti Vabariigi tulud.»

Ka üheksaprotsendiline liikluskuritegude kasv ja liiklusväärtegude vähenemine on põhjustatud seadusemuudatusest. Kui varem oli esimest korda ka neljapromillise joobega autojuhtimine väärtegu, siis nüüd on üle pooleteistpromillise joobega juhtimine kriminaalkorras karistatav.

Langi sõnul on kummaline see, et inimestele pole pooleteise promilliga juhtimise kriminaalkaristus kohale jõudnud. «Kaks pudelit veini, kuus õlut või pudel viina, mis selle 1,5 promilli teile verre annab, tähendab vahelejäämise puhul, et te lähete kriminaalkaristuse alla,» rääkis Lang. Tema sõnul võib joobes juhtimise eest oodata mitte ainult rahatrahv, vaid ka vangla ning selle üle tasuks järele mõelda.

Langi sõnul on lausa plahvatuslikult kasvanud varguste hulk kaubandusettevõtetest, eriti kaubanduskeskustes. Aastaga on vähenenud vargused eluruumidest, korteritest, kuid sama suur on olnud kasv autodest varastamiste hulgas. Lang soovitas inimestel autodesse mitte jätta asju, mida sealt varastada saaks.

Ministri sõnul ei osanud ta oodata, et kaubanduskeskustest varastamine tõusma hakkab. Turvafirmadega suheldes on selgunud, et tegu pole julgustükke sooritavate noortega.

«Üritatakse nagu oma elustandardit säilitada, pannakse korv kaupa täis ja siis midagi pannakse  veel põue takkaotsa,» seletas Lang. Ta kiitis Eesti turvafirmade professionaalsust, mida tõestavad kõrged poevaraste tabamisprotsendid.

Üldiselt on eelmise aastaga võrreldes esimese poolaasta kuritegevus viie protsendi võrra kasvanud. «Negatiivse poole pealt peame täna tõdema, et kuritegevuse üldine foon on kasvanud,» nentis Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles