Poliitikaeksperdid kritiseerivad Boistö saare kohtumise tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terrorist Donetski lennujaama lähistel 2. septembril.
Terrorist Donetski lennujaama lähistel 2. septembril. Foto: SCANPIX

Grupp rahvusvahelisi poliitikavaldkonna arvamusliidreid kritiseerib karmilt Soomes Boistö väikesaarel juuni lõpus aset leidnud Ukraina-teemalisi läbirääkimisi.  

USA mõttekoja Freedom House juht David Krameri kokku kutsutud ekspertrühm saatis ajalehele The Atlantic avaliku kirja, milles tõdetakse, et läbirääkimiste lõpptulemusena sündinud 24-punktilist raportit ei saa mitte mingil juhul aktsepteerida.

Boistö kohtumise suurimaks puuduseks peetakse tõsiasja, et sinna ei kutsutud Ukraina esindajaid. See võib nende arvates peegeldada mõtet sellest, et Venemaal ja koguni Ühendriikides ei suhtuta Ukrainasse kui täiesti iseseisvasse riiki. Nii võivad USA ja Venemaa justkui omavahel otsustada Ukraina saatuse.

Lisaks on veel neli punkti, mis ekspertidele ei meeldi.

Esimese asjana häirib neid kohtumise kokkuvõtteks koostatud dokumendis see, et Venemaad ja Ukrainat nähakse kriisi võrdse osapoolena, kuna mõlematel soovitatakse konfliktipiirkodadest tagasi tõmbuda. Tegelikkuses on nii, et Ukraina kaitseb oma maad Venemaa agressiivsete rünnakute eest.

Teiseks probleemiks on Boistö raportis välja toodud mitmed inimõigus- ja seadusküsimused. Neid saab pidada ainuüksi Ukraina, aga mitte Venemaa või USA asjaks.

Kolmandaks suureks probleemiks on Krimmi olukord ja see, et Krimmi ühendamine Venemaaga on justkui heaks kiidetud, kuigi liitumisotsus oli vastuolus rahvusvaheliste seadustega.   

Neljandaks saab kriitika osaliseks see, et kriisi üheks lahenduseks pakuti välja Ukraina blokivälisust ja piiranguid sõlmitavatele rahulepetele ning NATO-koostööle. Niisugused piirangud kitsendavad ja rikuvad riigi enesemääramisõigust. Need jätavad grupi arvates mulje, et president Vladimir Putini valitsus saab hirmsa tegutsemise eest preemia.     

Kokkuvõttes tuletab mõttekoda meelde, et Ukraina pole üksnes ida ja lääne probleem, see on sõltumatu riik, ja lisas, et ajad, mil Venemaa ja Ühendriigid otsustasid omavahel teiste riikide saatuse, on ajalugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles