FAZ: väike selgitav sõnaraamat Putini mõistmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Autoritaarsed süsteemid kasutavad meelsasti poliitilist partisaniturundust. Eriti andekalt on see lähenemine leidnud kasutust Vene sisepoliitikas, kus Kreml tarvitab demokraatlike lääneriikide terminoloogiat oma eesmärkide saavutamiseks.

Venemaa president Vladimir Putin ja Kreml on läänes kasutatavate sõnadele uue sisu andmisest erakordse kunsti välja arendanud. Sellest tuleb välja aga suurim mõttetus, mida on võimalik ette kujutada, kirjutab Jasper von Altenbockum väljaande Frankfurter Allgemeine arvamusrubriigis.

 Vene demokraatia peaks olema õige demokraatia, juhitud demokraatia. On aga juhitud demokraatia midagi muud kui diktatuuri sisseseadmine teiste meetodite abil, küsib von Altenbockum.

Mõnikord avaldub selline moonutamine vanade vastanduste kasutamises, näiteks kasutades mõistepaare materialism (lääs) ja vaimsus (ida). Putin on esitanud oma poliitikat kui valikut vorsti ja elu vahel – «meie otsustame elu kasuks».

Nüüd kannab Moskva sõnaväänamiskunsti üle ka oma välispoliitikale ja Ukraina separatistidele. Siin on uute putinoomide tõlked: «humanitaarkoridor» tähendab «kapitulatsiooni», «humanitaarabi» «sõjavarustust»: «sõbralik lahendus» tähendab tegelikult «annektsiooni». «Kiievi agressioon» tähendab «riigi omakaitset», Ukrainas «puhkust veetnud sõdurid» on sissetunginud väed, Putini «Novorossija» on vana (Nõukogude) Venemaa ning kui keegi kogemata Ukrainasse eksib, on ta tegelikult sinna sisse marssinud.

Kuid ka läänes on kasutusel keel, mis ei kajasta tegelikku olukorda, vaid soovunelmat. Kui Venemaast räägitakse kui demokraatiast, mõjub see rahustavalt. Kui Venemaal on Ukrainas ainult «sõjaliselt kohaolev» või «sinna sattunud», kõlab see paremini kui «sissetung» või «okupatsioon».

Kui Ukrainale soovitatakse maa detsentraliseerida, kõlab see föderaalselt ja mitte riigi jagamisena, kuigi lõpuks seda see just tähendab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles