Pevkur: soovolinikule ei tohiks trahvimisõigust anda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Hanno Pevkur.
Justiitsminister Hanno Pevkur. Foto: Margus Ansu / Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ei nõustu soouurija Barbi Pilvre arvamusega, et meeste ja naiste palgalõhe vastu aitaks soolise võrdõiguslikkuse voliniku võimu suurendamine.

Nimelt arvab Pevkur, et soovoliniku ülesandeks peaks ka edaspidi jääma võimalikele diskrimineerimisjuhtumitele eksperthinnangu andmine, mitte aga ettevõtete jooksev monitooring ja vajadusel ka trahvide määramine, nagu Pilvre välja pakkus.

«Volinikul on tegelikult õigusi küll ja küll, ainuke asi, mida ta teha ei saa, on õiguse mõistmine ja seda teeb Eestis kohus,» ütles Pevkur. «Sellise sunniinstitutsiooni loomist ja karistusõiguse andmist ma põhimõtteliselt ei poolda.»

Minister ütles, et erinevalt näiteks liiklus- või keskkonnajärelevalve vastutusaladest on töösuhetes alati olemas pool, kes rikkumise tõttu kannatab ja saab sellest teada anda, mistõttu tööandjate jooksev kontroll pole vajalik.

«Kui kuskil toimub mingisugune hälve, siis on ju selge, et inimene peab ise kõigepealt tegema taotluse või siis hagema, et mind on diskrimineeritud, olgu siis palga, usu, soo või rassiga seoses,» arvas Pevkur.

Soolist diskrimineerimist nimetas minister üheks osaks töötingimustest, mille järelevalvega tegeleb tööinspektsioon.

«See on ju tegelikult üks osa töötingimustest,» ütles Pevkur. «Sooline diskrimineerimine peaks olema samamoodi töötingimuste osa nagu palga alane diskrimineerimine. Kui esineb mingit laadi diskrimineerimine, saab selle lahendada kohus. Volinik saab seaduse järgi anda oma arvamuse ja kohus saab seda arvestada.»

Ministri hinnangul ei tuleks soovolinikule trahvimisõigust anda.

«See tähendaks ju volinikule sunni kohaldamise õiguse andmist ja selle andmist väljapoole kohtusüsteemi ma õigeks ei pea. Eestis mõistab seaduse järgi õigust kohust,» ütles Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles