Piltuudis: Saksamaal avati memoriaal natside tapetud puuetega inimestele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinis avati memoriaal natside tapetud puuetega inimestele.
Berliinis avati memoriaal natside tapetud puuetega inimestele. Foto: SCANPIX

Täna avati Berliinis memoriaal natside ohvriks langenud enam kui 200 000 füüsilise või vaimse puudega inimesele.

Läbipaistev 24-meetrine sinisest klaasist sein asub Berliini filarmooniaorkesti kontserdisaali kõrval ning nii Holokausti ohvritest juutide, kui natside tapetud homoseksuaalide ja mustlaste memoriaalide läheduses, kirjutab uudisteagentuur AP.

Mälestusmärk asub paigas, kus natsid koordineerisid haiglate ja hullumajade patsientide mõrvamist. Natsid nimetasid seda eutanaasiaoperatsiooniks. Nii tapeti näiteks gaasi kasutades üle 70 000 inimese.

Operatsioon kandis 1940. ja 1941. aastal koodnime T4, mis viitas keskuse aadressile Tiergartenstrasse 4.

«Just seal samas koordineeriti tapmistehnoloogiate katsetamist kaitsetute, haigete ja puuetega inimeste peal,» rääkis uudisteagentuurile Sigrid Falkenstein, kelle tädi, Anna Lehnkering, oli samuti natside kaitsetu ohver. Kõigepealt ta steriliseeriti ning hiljem ka tapeti.

Veel kümneid tuhandeid puuetega inimesi tapeti näiteks erinevate mürkide süstimisel või lihtsalt näljutades. SS-laste ohvriks langesid ka vallutatud riikide vaimuhaiglate patsiendid.

Natside niinimetatud eutanaasiaprogrammide ohvriks langes erinevatel hinnangutel 200 000 kuni 300 000 vaimsete ja füüsiliste puuetega inimest.

Väga vähesed sellega seotud arstid astusid pärast Teist maailmasõda kohtu ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles