Mikser: liitlasvägede kohalolek Ida-Euroopas peab kasvama

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

NATO peab tugevdama kohalolekut Ida-Euroopas, et heidutada võimalikku agressorit, ütles kaitseminister Sven Mikser täna Londonis NATO parlamentaarse assamblee konverentsil «Approaching the Summit 2014».

«Ma olen veendunud, et NATO valmisolek kollektiivkaitseks on kindel ning et NATO suudab kõigile ohtudele adekvaatselt vastata,» ütles Mikser NATO tippkohtumisele keskendunud konverentsil esinedes. «Peame tegema kõik endast oleneva, et olukorda, mis kollektiivkaitse aluseks oleva Washingtoni leppe viienda artikli rakendab, kunagi ei tekiks.»

Kaitseministri sõnul on selleks vaja sellist poliitilist ja sõjalist heidutust, mis näitab NATO jõudu ja otsustavust. «NATO kohalolek Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas peab kasvama,» ütles Mikser. «NATO liitlasväed on juba praegu tugevdatud jõududega Ida-Euroopas kohal, kuid peame olema valmis ka olukorraks, kus liitlasvägede kohalolekut on vaja kiiresti veelgi suurendada. Selleks peavad NATOl olema täpsed plaanid, mis on regulaarsetel õppustel läbi harjutatud.»

Mikser rääkis konverentsil ka Venemaa tegevusest Ida-Ukrainas. «Putin üritab diplomaatiliste vahenditega Ida-Ukrainas kinnistada seda, mida ta on sõjalise operatsiooniga saavutanud. Tema taktika on saada poliitilist tunnustust niinimetatud separatistlikele piirkondadele,» sõnas Mikser. «Rahvusvaheline kogukond ei tohi sellega leppida, vaid peab näitama otsustavust ja jõudu. Putini režiimile vastates on nõrkus provotseerivam kui tugevus.»

Kaitseminister esines täna NATO parlamentaarse assamblee korraldatud konverentsil mitmete NATO riikide parlamendiliikmetele. Konverentsil esinesid teiste seas ka Ühendkuningriigi välisminister Philip Hammond, Ühendkuningriigi kaitseväe juhataja kindral Sir Nick Houghton ja NATO asepeasekretär Alexander Vershbow. Esinejad rõhutasid, et Putini režiimi tegevus Ida-Ukrainas on lubamatu ning et Euroopa Liit peab tugevdama Venemaa-vastaseid sanktsioone. Samuti avaldati lootust, et NATO tippkohtumisel Walesis lepivad riigijuhid kokku meetmetes, mis näitavad NATO otsustavust oma liikmete kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles