Barack Obama Tallinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Lennujaamas maandus täna hommikul Air Force One, millega saabus Eesti visiidile USA president Barack Obama. Allolev uudis täienes päeva jooksul.

Foto: Liis Treimann

Kell 17 oli aeg sealmaal, et USA president Barack Obamal tuli end minekule asutada. Kell 17.20 tõusis Air Force One õhku ja läinud ta oligi.

Foto: Sander Ilvest

Samal ajal, kui Obama Nordea kontserdimajas veel kõnet pidas, ootasid teda Tallinna lennuväljal juba USA ja Eesti kaitseväelased.

Foto: SCANPIX

Kella 16 paiku asus Obama Nordea kontserdimajas kõnet pidama, mis tundus kuulajatele väga korda minevat.

Foto: Kristel Kossar

Enne kella 14 hakkasid valitud külalised kogunema juba Nordea kontserdimajja, kus Barack Obama orienteeruvalt kell 16 avaliku kõne peab. Turvakontrolli tõttu ulatus järjekord Nordeast rahvusooper Estoniani. Postimees teeb kõnest ka otseülekande.

Foto: Liis Treimann

Pärast kohtumist Taavi Rõivasega siirdus Barack Obama tagasi Kadriorgu, kus ta esines sõnavõtuga koos Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese, Läti presidendi Andris Bērziņši ja Leedu riigipea Dalia Grybauskaitėga.

Foto: Sander Ilvest

Kella 13 paiku saabus Barack Obama koos kaaskonnaga Toompeale Stenbocki majja, kus ta kohtus peaminister Taavi Rõivasega.

Foto: Jarek Jõepera / Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister kinkis Obamale vanad fotod Eesti-USA korvpallikohtumisest.

Foto: Mihkel Maripuu

Südapäevast pressikonverentsi kanti üle ka Vabaduse väljaku suurelt ekraanilt ning soe ilm meelitas inimesed ka ülekannet vaatama.

Foto: Jaanus Lensment

Ennelõunal olid inimesed kogunenud jälgima Obama korteeži möödasõitu Narva maanteele Tallinna Ülikooli juurde ning Postimees tegi nendega ka jutt. Inimeste üldine arvamus oli, et visiit on praegust poliitilist olukorda arvesse võttes väga vajalik ja märgilise tähtsusega. Obama visiit Eestisse näitab Putinile, et NATO artikkel 5 kehtivus on kindel.

Foto: René Velli/presidendi kantselei

Päeva nunnumeetrikerija on kindlasti täna keskhommikul Kadriorus Obamalt käepigistuse ja autogrammi saanud 10-aastane Läänemaa poiss Kristo Tsarents, kelle unistus oli USA presidendiga kohtuda. Presidendi kantselei selle soovi nüüd täitis.

Foto: Erik Prozes

Kell 12 algas Eesti Pangas USA riigipea Barack Obama ja Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese ühine pressikonverents, mis kestis 40 minutit. Jutuks tuli nii NATO-Vene leping, NATO võimalikud baasid Eestis, Ukraina küsimus ja Islamiriigi julmused. Postimees tegi pressikonverentsilt otseülekande, mida saab ka tagantjärele vaadata.

Pressikonrverentsil ütles Obama muu seas, et USA kavatseb saata siinsesse regiooni täiendava lennuväeüksuse ning ideaalne koht selleks oleks Ämari lennuväebaas.

Kl. 11.30: Tallinna Ülikooli ees ootab USA presidendi korteeži möödumist vaid käputäis inimesi. Mõned lehvitavad, kui see neist möödub ja üks tüdruk filmib toimuvat.

Foto: Mihkel Maripuu

Kell 10.15 paiku jõudis Barack Obama juba Kadriorgu, kus  teda ootas Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Koos käteldi riigipäid tervitama tulnud kooliõpilasi ning Ilves esitles Obamale meie valitsuse liikmeid ja teisi kõrgemaid riigitegelasi.

Obama jõudis Tallinnasse kell 6.22.

Foto: Mihkel Maripuu

USA president väljus reipalt lennukist, vestles tervitustsermooniaks lennuväljale tulnud välisminister Urmas Paetiga paar minutit ning istus siis oma autosse. Autokolonnis, mis USA presidenti saatis, oli üle 20 sõiduki.

Obama saabumine

Foto: Sander Ilvest

Võrdlemisi pilvisel ja kargel hommikul oli Obama saabumist Tallinnasse kajastama kogunenud umbes 30 ajakirjanikku nii Eestist kui välismaalt.

Foto: Liis Treimann

Sel ajal kui ajakirjanikud pärast põhjalikku turvakontrolli lennuväljale lubati, käisid veel viimased julgeolekualased ettevalmistused ning snaiprid ronisid positsioonidele. 20 minutit enne lennuki saabumist ehk kella 6 paiku tiirutas lennujaama kohal kaks helikopterit.

Umbes kümme minutit enne lennuki maandumist saabus lennuväljale välisminister Urmas Paet. Välisministri sõnul pole Obama visiit oluline sündmus mitte ainult Eesti jaoks, vaid on seda kogu maailma mastaabis. «See, et Ühendriikide presidendi visiit Eestisse leiab aset päev enne NATO tippkohtumist, see on väga oluline sõnum mitte ainult suurtes teemades, vaid see näitab ka Eesti ja USA kahepoolsete suhete head seisu.»

Foto: Sander Ilvest

USA presidendi lennuk Air Force One maandus kell 6.22 Tallinna Lennujaamas. Kui lennuk oli seisma jäänud, sõitis selle kõrvale limusiin, mis jäi Ühendriikide presidenti ootama. Lõpuks väljus lennukist ka Obama isiklikult, lehvitas inimestele ning sammus trepist alla. Presidendile oli vastu liikunud Urmas Paet, kes hiljem ütles, et ta tervitas Obamat ning väljendas rõõmu tema saabumise üle. «Ta vastas, et tal on hea meel Eestisse tulla; vabandas, et ta meid hommikul nii vara on üles ajanud,» rääkis Paet.

Foto: Sander Ilvest

Seejärel istus Obama limusiini ning rohkem kui 20st sõidukist koosnenud kolonn lahkus lennuväljalt. Kolonni ees ja taga olid politseiautod, keskel mustad maasturid ning hõbedasid minibussid.

Visiidi kava

Lõuna ajal kohtub Obama president Toomas Hendrik Ilvesega Kadrioru lossis, kus toimub ametlik tervitustseremoonia.

Pärastlõunal külastab USA president Eesti Panka, kus toimub ühine pressikonverents Ilvesega. Pärast pressikonverentsi kohtub Obama Stenbocki majas peaminister Taavi Rõivasega, et arutada kahepoolseid suhteid, strateegilist ja regionaalset koostööd ning pühendumust transatlantilisele partnerlusele.

Seejärel suundub Obama Kadrioru kunstimuuseumisse, et kohtuda Balti riikide presidentidega. Kohtumisel arutatakse regionaaljulgeolekut puudutavat koostööd ja ühist kaitsepoliitikat.

Pärast kohtumist Balti riigipeadega liigub Obama edasi Nordea kontserdimajja, kus ta peab kõne tudengitele ning kodanikuühenduste ja poliitilistele liidritele. Seejärel kohtub Obama koos Rõivasega Tallinna Lennujaama angaaris USA ja Eesti kaitseväelastega.

Õhtul lahkub Obama Eestist, et lennata Walesi, kus toimub NATO tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles