Paet Obamale: USA tegutsemine on eeskujuks teistele NATO riikidele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Täna varahommikul Tallinna lennujaamas president Barack Obamat Eestisse saabumise puhul tervitanud välisminister Urmas Paet ütles, et USA tegutsemine julgeoleku tagamisel on eeskujuks paljudele teistele NATO riikidele.

Paet ütles, et Ameerika Ühendriigid on Eestile lähedane liitlane ning presidendi külaskäik Walesi NATO tippkohtumise eel on selle kinnituseks.

«Julgeolekuküsimused on hetkel kõige olulisemad, kuid Eestil on USAga suurepärane koostöö ka mitmetes teistes valdkondades – inimõiguste kaitsmisel ning e-valitsemise ja demokraatia edendamisel maailmas, samuti küberkaitse küsimustes,» lausus Paet.

Välisminister Paeti sõnul on homme algava NATO tippkohtumise valguses oluline rääkida sellest, et liitlaste kohalolek meie piirkonnas tugevneks ning need lahendused, mis on juba viimastel kuudel tehtud saaksid püsivaks.

«Venemaa käitumine – jõu kasutamine, Krimmi annekteerimine – on oluliselt muutnud Euroopa julgeolekusituatsiooni ning sellel on pikaajaline negatiivne mõju,» lausus Paet ja tõi esile Ameerika Ühendriikide pühendumust regiooni julgeoleku tagamisele.

«Kindlasti on USA tegutsemine hea eeskuju ka paljudele teistele NATO liikmesriikidele,» lisas Eesti välisminister.

President Barack Obama kohtub tänase Eesti-visiidi käigus president Toomas Hendrik Ilvese ning peaminister Taavi Rõivase ja teiste Eesti valitsuse liikmetega. Samuti kohtub president Obama Tallinnas koos president Ilvesega ka Läti riigipea Andris Bērziņši ja Leedu riigipea Dalia Grybauskaitėga ning esineb Nordea kontserdimajas ettekandega.

Eesti visiidi järel suundub Ameerika Ühendriikide president Walesi, kus ta osaleb NATO tippkohtumisel.

Ameerika Ühendriikide presidendi visiit kinnitab Eesti ja USA pikaajalisi ja tihedaid liitlassuhteid ning tunnustab Eesti tegevust ühiste eesmärkide saavutamisel. Kohtumistel arutatakse eelseisva NATO tippkohtumise valguses USA ja Euroopa julgeoleku aktuaalseid küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles