Homtšak: Ilovaiskis oli Vene sõdureid ukrainlastest neli korda enam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina armeele kuulunud soomuk Hrabske külas, mis asub Ilovaiski lähistel.
Ukraina armeele kuulunud soomuk Hrabske külas, mis asub Ilovaiski lähistel. Foto: SCANPIX

Donetski oblastis Ilovaiskis oli Vene sõdureid neli korda enam kui ukrainlasi, kinnitas telekanalile 5 Kanal kindralleitnant Ruslan Homtšak.

«See, mida ma nägin oma silmaga, oli tõsiasi, et suhe oli ligikaudu üks neljale,» rääkis kuni 31. augustini piiramisrõngas viibinud Homtšak uudisteportaali 112.ua vahendusel.

Terrorismivastase operatsiooni üksused pidasid 27. augustil läbirääkimisi Vene sõjaväelastega, kellega neil oli n-ö relvastatud konflikt.

«Meil oli kinnipeetuid ja üks haavatu, kellele me osutasime abi. Nemad ütlesid meile: «Andke vangid ja haavatud üle ning meie aitame teil läbida 18-20 kilomeetri pikkuse koridori, et te saaks viia oma väed ilma kaotusteta minema.»

«Leppisime kokku ajas, marsruutides ja selles, et nad saadavad meid, et ei tekiks mingeid konflikte terroristidega.»

Vene sõjaväelased seadsid aga tingimusi, mille järgi pidid terrorismivastase operatsiooni üksused andma ära relvad ja sõjatehnika ning liikuma kahe kolonni asemel ühes ja hoopis mööda teist marsruuti.      

«Terrorismivastase operatsiooni juhid võtsid vastu otsuse lahkuda piiramisrõngast vastavalt esimesele kokkuleppele,» jutustas Homtšak.

«Me arvasime, et tuleb vastu võtta lahing. Ainus asi, mida me ei oodanud, oli fakt, et see on alatu varitsuspaik, mis oli ehitatud nii, et see oli lihtsalt üks mahalaskmine,» lisas kindralleitnant.

Ilovaiski juures jäi mitu vabatahtlikest koosnenud pataljoni piiramisrõngasse. Juba mitmel päeval on õnnestunud sealt väikeste gruppidena välja pääseda.

Mõningatel andmetel hukkus Ilovaiski juures peetud lahingutes ligi sada inimest. Vene vägede ja terroristide käes vangis olevatest 680 Ukraina sõdurist võeti enamik kinni just seal.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles