Haglund tunnistas Soome viga: Eestil oli õigus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Carl Haglund.
Soome kaitseminister Carl Haglund. Foto: SCANPIX

Soome kaitseminister Carl Haglund tunnistas täna YLE hommikuprogrammis «Aamu-TV», et Eestil on mingis mõttes õigus pidada Soome Vene-poliitikat naiivseks.

«Oleme Soomes püüdnud mõjutada seda, et Venemaa areneks läänelikuks demokraatiaks ja selles on lääne kogukond ebaõnnestunud.»  

Ministri sõnul on julgeolekuolukord Euroopas muutunud ja seda oleks pidanud tajuma varem ehk juba pärast 2008. aasta Gruusia sõda. See sõda peideti vaiba alla. Alles Ukraina sõda äratas maailma ja Euroopa üles ning nüüd on mõistetud, et Venemaa teeb oma eesmärkide saavutamiseks ükskõik mida.

«See on väga paha asi,» ütles Haglund YLE telestuudios.

Ministri arvates pole Venemaal mingit põhjust ähvardada Soomet, kuna kahe riigi omavahelised suhted on asjalikud. Ta ei usu ka, et Venemaa võiks ähvardada Baltimaid.

«On väga keeruline näha, et Venemaa otsustaks rünnata NATO liikmesriiki.»

Vene lennukite sooritatud õhupiiririkkumiste kohta ütles kaitseminister, et põhjendusi pole siiani esitatud.

«Ootame Moskvalt ametlikku põhjendust. Sõnum, et me ei saa seda aktsepteerida, edastati Moskvale ja tõhustatud õhuruumikaitse kestab meil edasi.»

Haglund märkis, et tema isiklikult ei usu, et Moskvast mingit head põhjendust tuleb.

Kolm Vene lennukit rikkus Soome õhupiiri augustis nädala jooksul erinevatel aegadel.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles