Tuomioja: NATO baasid Baltimaades oleks kahetsusväärne asi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja.
Soome välisminister Erkki Tuomioja. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja rääkis YLE Radio 1 hommikuprogrammis, et NATO baasi võimalik rajamine Eestisse pole Euroopa Liidu asi ja Soome olukorda see otseselt ei mõjuta.

Eestisse või ka mujale Ida-Euroopasse plaanitavaid alliansi roteeruvaid väeüksusi peab minister poliitiliseks sammuks. Alalise baasi rajamine Eestisse võib suurendada piirkonnas sõjalist vastandamist ja see oleks juba kahetsusväärne, lisas ta.

«See on NATO asi ja nende riikide asi, kes neid (baase) tahavad. Üldiselt võttes on sõjalise pinge suurendamine alati kahetsusväärne ja midagi head sellele tavaliselt ei järgne. See võib olla põhjendatud ja nende maade seisukohast vaadatuna mõistetav, kuid meie ei taha, et meie riiki kasutatakse tugibaasina tegevusele, mida Venemaa võiks võtta vaenulikuna,» rääkis sotsiaaldemokraadist välisminister.

Eesti ja teiste riikide suhted NATOga kerkivad üles alliansi tippkohtumisel Walesis 4.-5. septembril.  

«Näib nii, et lõpptulemuseks on see, et suurendatakse roteeruvate üksuste kohalolekut. Need on muidugi sõjalises mõttes tähtsusetud, kuid annavad siiski väga tugeva poliitilise signaali,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles