Ilves ja Obama: olukord on NATO-Vene leppe sõlmimise järel selgelt muutunud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilvese ja Barack Obama pressikonverents Eesti Pangas.
Toomas Hendrik Ilvese ja Barack Obama pressikonverents Eesti Pangas. Foto: Erik Prozes

President Toomas Hendrik Ilves ja Ameerika Ühendriikide president Barack Obama tõdesid täna Eesti Pangas antud ühisel pressikonverentsil, et julgeolekuolukord on pärast 1997. aastal sõlmitud NATO-Venemaa aluslepet selgelt muutunud.

Ilves märkis, et NATO otsustas külmutada suhted Venemaaga juba mitu kuud tagasi, arvestades, millised olid alusleppe mõjud.

«Kui me seda lepet loeme, siis on seal kirjas, et leppe tingimused on kehtivad «praeguses ja ettenähtavas tulevikus». See oli julgeolekuolukord aastal 1997. Venemaa president oli Boriss Jeltsin ning aset polnud leidnud ÜRO harta, Pariisi harta ja Helsingi akti rikkumisi. Praegu on uus julgeolekukeskkond, kuid me ei pea loobuma tervest alusleppest. Kui see teatud osades ei kehti, on aeg seda muuta,» ütles Ilves.

Eesti riigipea märkis, et NATO-Vene aluslepingut on rikkunud Venemaa. «Me toetame jätkuvalt selle dokumendi nägemust, aga selle sisu on muutunud. NATO tegevused on vastavauses tema kohustustega,» lausus Ilves.

Barack Obama märkis, et olukord on võrreldes NATO-Vene alusleppe sõlmimise ajaga selgelt muutunud ning alusleppe teema tuleb kindlasti arutlusele homme Walesis algaval NATO tippkohtumisel.

Obama sõnul on Ameerika Ühendriikide prioriteet selles, et ei tekiks mingit kahtepidi arusaamist NATO lepingu artiklistl 5 kinnipidamises osas.

«Me oleme suurendanud oma roteeruvate vägede kohalolekut Venemaa naabruses asuvates riikides. Arvestades julgeolekuolukorra muutumist, peame olema kindlad, et rotatsioonid on efektiivsed. NATO peab uuendama ja muutma oma kaitsevõimet tervikuna,» rääkis USA riigipea.

Obama sõnul oli vahepeal tekkinud aeg, mil NATO liikmesriikides oli tekkinud teatav ükskõiksus. «Nüüd on vaja teha uusi plaane, et NATO saaks efektiivselt toimida. NATO peasekretär on järjest teravamalt öelnud, et iga alliansi liige peab andma oma panuse ja me peame tugevdama oma ühiseid võimeid. See, mis toimub Ukrainas, on traagiline, aga ühtlasi annab see  meile võimaluse vaadata värske pilguga, kuidas NATOga edasi minna,» rääkis Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles