Reps: kasvatajate asendamine «filipiini orjatööga»?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps imestab, et ettevõtja Priit Alamäe soovitab kasvatajad asendada «filipiini orjatööga» ning arvab, et Eesti ei peaks seda teed minema.

«IRLi liikme poolt ei ole sellise ettepaneku puhul iseenesest midagi imestada – on ju selle partei silmapaistvad poliitikud väljendanud varemgi suhtumist, kus inimestel soovitatakse Eestist lahkuda. Pideva väljarände tingimustes pakutakse siis nüüd välja võõrtööjõu riiki toomist,» märkis Reps.

«Omamoodi on märgilise tähendusega, et erakond, kelle käes oli haridusministri positsioon seitse aastat, mille jooksul ei suudetud lastaiaõpetajate ja õpetajate palkasid tõsta, soovitab nüüd asendada kasvatajad «filipiini orjatööga»,» nentis Reps samas. «Eelkõige peaks riik ajama ikkagi poliitikat, kus igale lapsele võimaldatakse sõime- või lasteaiakoht. Tuletan meelde, et 2009. aastal peatas «krokodillide komisjon» kahetsusväärselt programmi «Igale lapsele lastaiakoht» – selle programmi taastamisest oleks naiste tööturule naasmisel kindlasti kasu. On raske näha, et pakutud ettepanek meie oludes ka reaalsuses iivet tõstaks,» arvas ta.

«Kui vabastada lapsehoidjate ja koduabiliste palk maksudest, siis kes tasub nende pensioni-, töötus- ja tervisekindlustuse eest? Riik ei kogu ju töötasult makse kiusu pärast, vaid ikka seepärast, et inimestele oleks võimalik pensioneid maksta jm elementaarseid hüvesid pakkuda,» märkis riigikogu liige.

«Mõeldav on see vaid siis, kui riik tasuks nende lapsehoidjate ja koduabiliste eest ka sotsiaalmaksu. Muidugi on maailmas ka selliseid riike, kus riik ei tegele pensionisüsteemiga ning haridus on tasuline, kuid Eesti ei peaks seda teed minema,» arvas keskerakondlane.

Ettevõtja Priit Alamäe pakkus möödunud nädalal Postimehes välja, et Eesti võiks koduabiliste-lapsehoidjate palgad vabastada kõigist maksudest ja avada oma tööturu ses osas ka aasialastele. Eeskujuks tõi ta Pärsia lahe riikides toimiva süsteemi, kus enamik koduabilistest tuuakse sisse kas Filipiinidelt, Indoneesiast või Indiast, neile makstakse kinni reisikulud, elamine ja toit ning töötasu 100 kuni 150 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles