Jaani: Obama visiit möödus politsei jaoks hästi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn politsei valve all Obama visiidi ajal.
Tallinn politsei valve all Obama visiidi ajal. Foto: Liis Treimann

Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama Eesti visiit möödus politsei jaoks märkimisväärsete turvaintsidentideta ning kõik sujus plaanipäraselt.

«Politsei- ja piirivalveamet ning visiidi turvalisusele kaasa aidanud teised koostööpartnerid tegid oma tööd professionaalselt. Kui kõrge külaline tuleb ja lahkub riigist nii, et ühtegi märkimisväärset turvaintsidenti ei juhtunud, siis võib öelda, et kõik läks hästi,» ütles Põhja prefekt Kristian Jaani Postimehele.

Politseil tuli küll Tallinnas mõnes kohas korrale kutsuda joobes inimesi, kuid need olukorrad lahenesid kiiresti.

«Turvaintsidentidena käsitleda ka näiteks juhtumeid, kui keegi on internetikommentaariumis kommenteerinud visiidiga seotud uudist nii, et sealt võib välja lugeda vaenuõhutamist. Selliseid kommentaare leidus erinevates portaalides küll ja küll. Kõiki selliseid infokilde võib nimetada intsidentideks ja neid tuleb kontrollida,» lausus Jaani.

Üldiselt pidasid inimesed prefekti sõnul ennast üleval väga mõistlikult ning oli näha, et enne visiiti antud politsei nõuandeid oli kuulda võetud.

USA presidendi kolonn liikus kogu visiidi vältel Tallinnas kogu aeg tõrgeteta. Politsei pidi pärast visiidiga seotud parkimispiirangute kehtimahakkamist teisaldama tänavatelt küll mõned autod, kuid see töö sai tehtud ammu enne Obama saabumist.

Ka ajutine piirikontroll laabus Jaani sõnul väga hästi. «Oli näha, et kommunikatsioon toimis nii siseriiklikult kui ka välismaal. Näiteks inimesed, kes saabusid laevadega Tallinna sadamasse, teadsid väga hästi, et meil on piirikontroll taastatud. Nad teadsid, millised dokumendid peavad neil kaasas olema ja mis neid sadamas ees ootab,» rääkis Jaani.

BNSi andmetel oli täna keskpäeva seisuga piirilt tagasi saadetud 13 inimest, tagasisaatmise põhjuseid on olnud erinevaid, alates viisa puudumisest, lõpetades ekslikult Tallinnasse müüdud lennukipiletitega. Reisidokumentideta reisijad tuvastasid ametnikud üldjuhul muude dokumentide alusel ja kui oli veendumus, et inimesel pole takistusi Eestisse sisenemisel, ta üle piiri ka lubati.

31. augustil kell 14 kehtima hakanud ajutine piirikontroll lõppes samal hetkel, kui Barack Obama Eestist lahkus. USA presidendi lennuk Air Force One tõusis Tallinna lennujaamast õhku kell 17.20.

Täpsemad kokkuvõtted visiidist teeb politsei- ja piirivalveamet lähipäevil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles