Baltimaade peaministrid saadavad Obamale tänukirja

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LHV

Balti riikide peaministrid saadavad täna USA presidendile ühise kirja, et tänada Ameerika Ühendriike  Baltimaade sunniviisilise Nõukogude Liiduga ühendamise mittetunnustamise poliitika eest, mis kestis kogu sõjajärgse aja.


«Käesoleval suvel möödub 70 aastat Balti riikide poolt nende hinnatud vabaduse ja iseseisvuse kaotusest, mis neil õnnestus taastada enam kui pool sajandit hiljem. See päev ei oleks saabunud ilma Ameerika Ühendriikide põhimõttekindla välispoliitikata,» kirjutavad Eesti peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu peaminister Andrius Kubilius.

Nad märgivad, et 23. juulil 1940 alustas toona USA välisministri kohuseid täitnud Sumner Welles Nõukogude ebaseadusliku okupatsiooni ja anneksiooni suhtes pikaajalist mittetunnustamispoliitikat, mis võimaldas Balti riikide diplomaatilistel esindustel jätkata oma tegevust ning andis inimestele jõudu ja lootust seista edasi oma vabaduse eest.

«Meie, Eesti, Läti ja Leedu peaministrid, soovime väljendada oma tänu ja tunnustust Ameerika rahvale nende julge ja kõrgelt moraalse tegutsemise eest ning õnnitleda teid, härra president, sel eduka välispoliitika tähtpäeval, mis on teinud Ameerika Ühendriikidest kõigi rõhutud rahvaste ja demokraatia poole pürgijate jaoks vabaduse majaka.»

Juba eile tegi Wellesi deklaratsiooni 70. aastapäeva tähistamiseks omalt poolt avalduse USA välisminister Hillary Clinton. Ta märkis, et USA otsust mitte tunnustada Balti riikide ühendamist Nõukogude Liiduga järgisid enam kui 50 maailma riiki.

Sumner Wellesi deklaratsioonis öeldi muu hulgas: «Viimaste päevade jooksul on jõudnud lõpule see käänuline protsess, mille käigus ühe võimsama naabri poolt ettekavatsetult hävitati kolme Balti vabariigi – Eesti, Läti ja Leedu – poliitiline sõltumatus ja territoriaalne ühtsus. /---/ Ühendriikide rahvas on röövelliku tegevuse vastu, ükskõik kas seda viiakse ellu jõu abil või jõu ähvardusel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles