Gruusia parlament palus NATO-lt riigi kiiret vastuvõtmist allianssi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipp parlamendihoone ees.
Gruusia lipp parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Gruusia parlament võttis kolmapäeval vastu Ukraina-resolutsiooni, milles muu hulgas kutsutakse NATO-t kiirendama Gruusia vastuvõtmist alliansi liikmeks.

Parlament «kutsub NATOt ja Euroopa Liitu võtma vastu tõhusad meetmed tagamaks nii Gruusia kui Moldova, samuti Ukraina julgeolekut ning sel eesmärgil kiirendama nende integreerumist allianssi», öeldi dokumendis.

Ukraina-resolutsioonis rõhutati, et «Venemaa rikub rahvusvahelise õiguse põhimõtteid ja norme». Samuti hoiatati pingete edasise eskaleerumise ja ulatusliku relvakonflikti puhkemise võimaluse eest Ukraina ja Venemaa vahel, mis kätkeb endas ohtu rahvusvahelisele rahule ja stabiilsusele.

Gruusia parlament «avaldas solidaarsust Ukraina valitsuse ja rahvaga ning kinnitas selget toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele».

Resolutsioonis mõisteti hukka «agressioon suveräänse Ukraina vastu, mis on mitte ainult vastuolus rahvusvahelise õiguse normide ja põhimõtetega, vaid ka muudab vaenutegevuse eskaleerumise pöördumatuks, millel oleksid katastroofilised tagajärjed kogu Euroopa julgeolekule».

Gruusia parlament kutsus Venemaad loobuma katsetest lahendada poliitilisi erimeelsusi jõudu kasutades ning toetama rahvusvahelise kogukonna ja Ukraina juhtkonna jõupingutusi, mis on suunatud kriisi lahendamisele kõneluste kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles