NATO tippkohtumise karmide julgeolekumeetmete kohta liigub spekulatsioone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algab Suurbritannias Walesis Newportis NATO kahepäevane tippkohtumine, mille tähtsusest annavad aimu linnas korda hoidvad tuhanded politseinikud.

Tippkohtumine leiab aset Celtic Manor konverentsikeskuses, mis sõna otseses mõttes on osalejate jaoks tsitadelliks muudetud, edastab mtv.fi.

Ajakirjanike liikumine konverentsikeskuses ja selle lähedal on piiratud. Ajakirjanikud pääsevad sinna vaid eribussidega, läbides mitu turvakontrollipunkti.

Kohaliku meedia andmetel on tippkohtumise julgeolekumeetmed väga karmid ning mõnes mõttes isegi äärmuslikud.

Ajakirjandusest on läbi käinud spekulatsioonid, et Celtic Manor konverentsikeskuse töötajad peavad kandma erijalanõusid, millega ennetatakse näiteks kingapomme. Sellele oletusele ei ole siiski saadud kinnitust.

«Kahtlen, kas töötajad kannavad erijalanõusid, kuid see on kindel, et konverentsimajja ei tohi mobiiltelefone tuua. Tegemist on kohtumistega, kust ei tohi midagi üleliigset välja lekkida,» sõnas Buckinghami ülikooli julgeoleku- ja luureekspert Anthony Glees.

NATO tippkohtumise paiga kohal kehtestati ka ajutine lennukeeld ning mitmed kohalikud tänavad ja teed on suletud ajal, kui osalejad konverentsikeskusesse kohale sõidavad ja sealt lahkuvad.

Walesi tippkohtumisel arutatakse NATO liitlasriikide julgeoleku kindlustamist, edaspidist koostööd, Afganistani-missiooni lõpetamist ja olukorda Ukrainas.

Samuti räägitakse NATO laienemise ja kandidaatriikidega tehtavast koostööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles